Werkgevers willen af van gegarandeerd pensioen
Door de financiële crisis zijn er miljardentekorten ontstaan in de pensioenfondsen. Steeds meer Nederlandse werkgevers willen niet meer bijspringen in de pensioenfondsen als een economische crisis voor tekorten zorgt. De werkgevers willen dat het risico van een dergelijke crisis bij de werknemers zelf terecht komt, schreef De Telegraaf 6 augustus.
Het defined contribution (DC) pensioen trekt door alle kritiek op de pensioentekorten een steeds grotere achterban onder werkgevers. In dit pensioentype staat de premie vast, maar schommelt de hoogte van het pensioen mee met de dagkoersen op de beurs. Dekkingstekorten worden uitgesloten omdat er geen vast nominaal pensioen is toegezegd.
Amerikaanse gepensioneerden op zwart zaad
Wijzigingen van de regelgeving rond het garantiepensioen kunnen grote gevolgen hebben voor individuele werknemers. In Amerika hebben vele werknemers die in de afgelopen twee jaar met pensioen gingen de negatieve gevolgen van de kredietcrisis in combinatie met het defined contribution systeem ervaren. Zij slijten hun laatste dagen nu in een tentenkamp of camper.
Tekort voor achterblijvende deelnemers
In Nederland vallen weinig werknemers onder zon individueel contract. Werkgevers dragen over het algemeen het beleggingsrisico en het nominaal pensioen blijft gegarandeerd. Toen veel pensioenfondsen in 2008 grote tekorten op begonnen te bouwen kregen gepensioneerden toch 100 procent van hun nominale pensioen uitgekeerd. De achterblijvende deelnemers deelden het tekort.
Meer risico voor werknemers
Pensioenfondsen die aan één onderneming zijn verbonden zijn voor werknemers nog stabieler. Als het pensioentekort op begint te lopen, stort het bedrijf bij om verlaging van het pensioen te voorkomen.
Veel bedrijven willen daar vanaf en pleiten voor defined contribution, waarbij werknemers zelf een deel van het beleggingsrisico gaan dragen. Dit heeft ook de consequentie dat het bedrijf eventuele overwinsten in het fonds niet langer mag afromen.
Deur op een kier voor defined contribution
Pensioenfondsen merken overal dat tekorten steeds moeilijker te ondervangen zijn. Bedrijven schrappen eerst de inflatiecorrectie en verhogen daarna de premie. Als het vermogen van een bedrijf tijdens een beurscrisis daalt dan is dat tekort echter nauwelijks nog met een verhoging van de premie te dekken, omdat beursfondsen bij veel bedrijven inmiddels een schijntje zijn in vergelijking met hun vermogen.
Mede daardoor is in het recent gesloten pensioenakkoord de deur voor defined contribution op een kier gezet. Hoeveel het Nederlandse pensioenstelsel zal veranderen is nog de vraag. Wel is duidelijk dat het binnen het huidige stelsel steeds lastiger zal worden om een nominaal pensioen te garanderen, waardoor het voor bedrijven steeds verleidelijker wordt om het garantiepensioen (deels) te laten wegvallen.
Extra sparen
Mocht het die kant op gaan dan zullen werknemers in ruil voor die onzekerheid over hun pensioenuitkering een hogere premiebijdrage van de werkgever eisen en meer individuele beleggingsvrijheid. Zelf extra sparen is een manier voor werknemers om de onzekerheid af te dekken, mits zij zaken als inflatie, beleggingsrendement en rente goed in de gaten houden.
Bron:
Zibb
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!