Nieuwe fotomethode beoordelen wortelpositie beoordelen kan stralingsdosis verlagen
Een nieuwe fotomethode zou de straling waar patiënten aan blootgesteld worden tijdens orthodontische behandelingen kunnen verminderen. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Californië, San Francisco.
De nieuwe fotomethode belooft niet alleen van nut te zijn tijdens orthodontistische behandelingen, maar ook bij andere soorten behandelingen waar de wortelpositie moet worden beoordeeld.
ERP-setup
De nieuwe methode wordt Expected Root Positioning Setup, ofwel ERP-setup, genoemd. Deze techniek legt een digitaal model over de bestaande Cone-Beam CT scan (CBCT scan) heen. In hun publicatie in het American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics (2019) vertellen de onderzoekers uitgebreid hoe de methode gebruikt kan worden voor orthodontische en andere tandheelkundige behandelingen.
Het bepalen van de wortelpositie is essentieel voor een succesvolle orthodontistische behandeling. Clinici maken daarom vaak gebruik van een CBCT-scan voor het plannen van een voorbehandeling of tussentijdse behandeling. Dit stelt de patiënt echter bloot aan straling, iets wat natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen moet worden. Een ERP-setup geeft minder straling af, daarom wilden de onderzoekers kijken of hun nieuwe methode even betrouwbaar is als de bekende CBCT-scan.
“Het doel van deze studie was om te bepalen of de ERP-setup nauwkeurig en betrouwbaar kon worden gebruikt om klinische aanbevelingen te doen voor beugel-herpositionering op basis van de wortelpositie bij een afspraak voor tussentijdse behandeling”, aldus de onderzoekers.
Even betrouwbaar als CBCT
Tijdens hun onderzoek namen de onderzoekers een kleine steekproef van tien patiënten die de tandarts op de Universiteit van Californië bezochten. Naast dat zij allemaal CBCT-scans kregen tijdens hun voorbehandeling en tussentijdse behandeling, werd van hen ook een digitaal model gemaakt met behulp van de ERP-setup. Vervolgens werd aan vier clinici gevraagd naar zowel de CBCT-scans als de ERP-setup van de tussentijdse behandeling te kijken en hun advies te geven betreffende de beugels die ze zouden herpositioneren.
Na een reeks analyses kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat de ERP-setup en CBCT-scans dezelfde resultaten opleverden. Dat wil zeggen: de clinici gaven hetzelfde of een vergelijkbaar advies op basis van de verschillende foto’s. Over de uitkomst zeggen de onderzoekers het volgende:
“De intermethodische-betrouwbaarheidstest tussen de CBCT-scan en de ERP-setup heeft een substantiële overeenstemming opgeleverd, wat aangeeft dat de ERP-setup een betrouwbaarheid heeft die vergelijkbaar is met de CBCT-scan bij het nemen van klinische beslissingen over de wortelpositie.”
Nog niet klaar voor implementatie
De ERP-setup lijkt dus een veelbelovend alternatief te zijn voor de CBCT-scan. Het is even betrouwbaar, maar de patiënt wordt een stuk minder blootgesteld aan straling. De nieuwe methode is echter nog niet klaar voor implementatie. De technologie heeft momenteel een lange insteltijd, hoewel het al beter is dan toen de onderzoekers het in deze studie testten. Bovendien is het afhankelijk van een nauwkeurige kroon-positionering en werkt het dus niet voor patiënten met veel restauratief werk.
Bron:
American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics