Wet Werk en Zekerheid en BBL-ers

Zoals u wellicht weet kunt u als werkgever vanaf 1 juli 2015 maximaal drie opeenvolgende contracten aanbieden die samen niet langer dan twee jaar duren. Na die twee jaar ontstaat er een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Maar geldt deze regel altijd?



Jonger dan 18 en BBL-er
Nee, er gelden namelijk een paar uitzonderingen. Voor werknemers die onder de achttien jaar zijn en maximaal twaalf uur per week werken en voor werknemers die de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) volgen en een tijdelijke arbeidsovereenkomst krijgen is geen ketenregeling van toepassing. Verder kunnen er in cao’s afwijkende bepalingen staan maar in de tandheelkunde is dat niet het geval.

Keten gaat in na BBL-opleiding
Na afronding van de BBL-opleiding hoeft u dus pas rekening te houden met de ketenregeling. Dit betekent dat u na een tweejarige BBL-opleiding een werknemer nog twee jaar op tijdelijke basis in dienst kunt hebben.

Transitievergoeding
Dit betekent echter niet dat u geen transitievergoeding verschuldigd zou zijn na twee jaar dienstverband tijdens de BBL-opleiding. Wat betreft de transitievergoeding geldt de wettelijke regeling dat deze bij ontslag door de werkgever verschuldigd is na een dienstverband van 24 maanden. De kosten van de BBL-opleiding kunnen echter in mindering gebracht worden op de transitievergoeding. Dat zorgt voor een flinke besparing! Laat u zich hierover adviseren wanneer dit bij u speelt.

Door: Rien van Koeveringe, personeelsadviseur bij Alfa Accountants en Adviseurs

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Ondernemen, Wet- en regelgeving
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *