Europees rapport mondzorg: Cariës blijft probleem voor sociaal-economisch achtergestelden
Het Oral Health European Platform organiseerde op 5 september de eerste Europese Oral Health Summit in het Europese Parlement in Brussel. Tijdens deze Summit presenteerde het platform haar rapport over de mondgezondheid in Europa.
De belangrijkste bevindingen uit het rapport:
Trends in mondziekten
- Ondanks de wereldwijde afname blijft cariës een probleem voor veel mensen in Oost-Europa en voor de sociaal-economisch achtergestelde groepen in alle Europese landen.
- Meer dan 50% van de Europeanen heeft een vorm van parodontitis en meer dan 10% heeft een ernstige vorm hiervan. Bij de 60-plussers bedraagt dit zelfs 70-85%.
- Mondkanker staat op de achtste plaats van wereldwijde kankervormen.
Economische impact van mondziekten
Mondzorg is kostbaar en bedraagt 5% van de totale uitgaven voor gezondheidszorg in de OESO-landen in 2009. De huidige uitgaven aan mondzorg in de EU bedragen bijna 79 miljard euro en als de trend zich voortzet bedraagt dit 93 miljard euro in 2020. Studies laten zien dat de mond het meest dure deel van het lichaam is voor behandeling. De voordelen van preventie wegen daarom sterk op tegen de kosten van behandeling.
Ongelijkheid mondgezondheid
Toegang tot mondzorg blijft een belangrijk gezondheidsvraagstuk onder de lage inkomensgroepen. Mensen uit deze groep maken minder gebruik van voorzieningen voor preventieve indicaties.
Strategie mondgezondheid
In Europa zijn diverse preventieve initatieven ontwikkeld zoals de waterfluoridering (Ierland, Polen, Spanje, UK, Servië), fluoridering van zout (Zwitserland, Slowakije, Frankijk, Duitsland en Tsjechië) en fluoridering van melk voor kinderen (Bulgarije, UK).
Mondgezondheidsvoorlichting op scholen laat verbeteringen zien bij de mondgezondheid van kinderen, zeker als dit wordt gedaan in combinatie met informatie voor ouders (Frankrijk, Duitsland, Ierland, UK).
Aanbevelingen
Het rapport behandelt de kerngebieden van mondgezondheid, mondziekten en hun economische invloed en voorbeelden voor promotie van mondgezondheid. In het rapport worden de volgende strategische aanbevelingen gedaan:
1. Ontwikkel een coherente Europese strategie voor het verbeteren van mondgezondheid met quantificeerbare doelstellingen voor 2020.
2. Verbeter het kennisniveau door het ontwikkelen van gemeenschappelijke methoden.
3. Ondersteun de ontwikkeling van een sectoroverstijgende aanpak met gezondheids- en sociale zorg professionals en ondersteun de ontwikkeling van dentale zorgverleners.
4. Pak de stijgende ongelijkheid van mondgezondheid en kennis over preventie aan en garandeer beschikbaarheid en toegankelijkheid van mondzorg.
Bron:
Oral Health European Platform