Een harde leerschool
Casus van een mondhygiënist die zijn werkgever e-mailt per direct te stoppen met werken. Het resultaat: veel onrust bij de werkgever en financieel verlies bij de werknemer.
‘De vrijdag voor de vakantie van mijn medewerker, een mondhygiënist, dronken we nog een lekkere kop koffie met taart en gaven hem een cadeautje voor zijn verjaardag. Daarna ging hij voor 6 weken met vakantie. Ik zou zelf twee weken daarna met vakantie gaan. We wensten elkaar een prettige vakantie. Twee weken later, twee dagen voor mijn vakantie, kreeg ik een e-mailtje van hem in de praktijk e-mailbox. De assistente opende de mail en vertrok van kleur, ze riep me en ik schrok erg.
Per direct stoppen
In het mailtje vertelde mijn medewerker dat hij per direct met werken zou stoppen omdat het niet goed beviel. Dit was niet goed geregeld, dat niet etc. Ook had hij gedacht dat hij meer zou gaan verdienen bij het verlengen van zijn contract. Hij was in het najaar van 2009 afgestudeerd en kreeg op dat moment betaald volgens schaal 6.
Ik stuurde hem een mail terug waarin ik aangaf dat hij zijn ongenoegen altijd met mij kon bespreken, maar dat ik het niet professioneel vond om dit via e-mail te doen.
Ik had nu een groot probleem. Over 2 dagen zou ik met vakantie gaan en na vier weken zouden we beiden weer starten. Mijn medewerker zou na de vakantie extra werken omdat mijn andere collega dan met vakantie zou gaan.
Ik gaf mijn assistente opdracht om de afspraken van de maandag en dinsdag na mijn vakantie te verzetten. Zelf belde ik rond en vond gelukkig een oud collega, die wel wat dagen in de vakantie wilde werken. En verder had ik een enorm rotgevoel: een medewerker is het ergens niet mee eens en stuurt gewoon een e-mail waarin hij aangeeft dat hij niet meer komt.
Rechtsbijstand
Vervolgens belde ik mijn rechtsbijstandverzekering van de VVAA. Zij hebben mij met raad en daad bijgestaan en adviseerden mij, mijn werknemer een aangetekende brief te sturen waarin ik aangaf dat ik zijn e-mail ontvangen had waarin hij aangaf direct te stoppen met werken. Ook stelden zij voor te vermelden dat hij zich niet aan zijn opzegtermijn had gehouden en daardoor schadeplichtig was. Verder stond erin de brief dat ik de zaak bij de juriste van de VVAA had gedeponeerd.
Inmiddels had ik nu vakantie, na 2 dagen zweten en van alles regelen: kopietjes maken voor de jurist, de accountant wat zaken laten doormailen, patiënten verzetten en mijn andere collega informeren.
Tussendoor ontving ik nog wat nare mailtjes van mijn medewerker met allerlei verwijten en termen als “succes met je leven”. Helaas vergat de werknemer dat hij zelf nog flink aan zijn verantwoordelijkheid moest werken: hij kwam regelmatig te laat, vergat zijn sleutels, had vaak geen schone werkkleding aan, at veel knoflook en dergelijke.
Andere taal
Ineens ontving ik een mailtje van hem met geheel andere taal. Hij mailde: “Geachte mevrouw, ik heb de aangetekende brief ontvangen, maar ik bedoelde niet dat ik per direct zou stoppen met werken en u hoeft ook geen jurist in te schakelen”. Oké dacht ik, wat nu? Hij mailt eerst dat hij direct met werken stopt en vervolgens dat hij pas wil stoppen als de opzegtermijn erop zit.
Schadevergoeding
Meteen zocht ik weer contact met de juriste van de VVAA. Zij vertelde mij dat de werknemer zwak stond. Je kunt voor de wet namelijk maar één maal opzeggen en hij had per mail aangegeven direct te stoppen met werken.
Zij stelde voor hem een schadevergoeding te vragen. Mijn werknemer was namelijk schadeplichtig. Als je je contract niet nakomt en eerder stopt met werken heeft de werknemer een schadeplicht van drie maanden. Ik vond het vrij fors om hem drie maanden loon terug te laten betalen en stelde hem voor de zaak met gesloten beurzen af te handelen. Hij had namelijk nog 6 dagen salaris tegoed.
De juriste verwoordde het voorstel in een brief en vroeg hem binnen 5 dagen te reageren. Helaas deed hij dit niet. Na een tweede brief besloot de werknemer toch accoord te gaan en is de zaak gesloten.’
Samengevat
Veel ongemak en onrust hadden voorkomen kunnen worden als de jonge medewerker zijn ongenoegen bespreekbaar had gemaakt en niet meteen met verwijten was gekomen. Dit kostte hem nu geld, terwijl hij zijn contract gewoon had kunnen uitdienen als hij 2,5 week na de vakantie had doorgewerkt. Een harde leerschool.
Bron:
Vrijgevestigde mondhygiënist
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!