Succesvol zijn, wat is dat?

Bent u succesvol als mondzorgprofessional? Wat is succesvol zijn en hoe bereikt u dit? Een interview met psycholoog Erik Ranzijn, tandarts Ria van der Meer, vrijgevestigde mondhygiënist Bronwyn Brouwer, en Yvonne van Vugt-Kort, vitaliteitstherapeut en mondhygiënist.

Wat is succesvol zijn en hoe bereikt u dit? Op LinkedIn werd ik zelf door iemand ‘succesvol’ genoemd. Alhoewel dit als compliment werd bedoeld, werd ik in verwarring gebracht. Eigenlijk had ik er nooit bij stilgestaan, het was geen doel op zich voor mij. Zo werd mijn nieuwsgierigheid gewekt naar het fenomeen ‘succes’ en vroeg ik mijzelf af hoe mijn collega’s dit beleefde.

Ik hield interviews met psycholoog Erik Ranzijn en collega’s Ria van der Meer, eerder tandartsassistent en nu opgeklommen tot tandarts, Bronwyn Brouwer, vrijgevestigde mondhygiënist en Yvonne van Vugt-Kort, vitaliteitstherapeut en mondhygiënist. Van Vugt verzorgt minicursussen over het verhogen van geluksgevoel en succes.

Betekenis ‘succesvol zijn’ verandert met de tijd
Tijdens het interview met Brouwer werd meteen duidelijk dat succesvol zijn niet alleen met geld te maken heeft. “Ik heb gemerkt dat ik werken niet erg vind, als ik maar voor fijne mensen werk. Ik hou van mensen dus de meeste van mijn klanten zijn iets meer dan dat. Ik vind het heel jammer als collega’s werk zien als een soort geldmachine in plaats van plezier in het contact met mensen.” Brouwer is sinds 2006 ongehuwd en heeft een zoon van 14 jaar oud. In 2007 behaalde ze haar diploma tot mondhygiënist wat haar aardig wat doorzettingsvermogen heeft gekost. Met haar net behaalde diploma huurde ze een praktijkkamer van een tandarts in Amsterdam. In 2008 opende ze haar eigen praktijk in Diemen en in 2010 had ze daar voldoende klanten om de praktijkkamer in Amsterdam op te zeggen. Hier werkt ze inmiddels samen met een mondhygiënist in opleiding. In 2012 heeft ze een praktijk in Apeldoorn overgenomen om in 2013 weer door te verkopen. Ze vindt zichzelf inmiddels redelijk succesvol: “Een beetje. Ik heb in een korte tijd een moderne praktijk met een stabiel klantenbestand opgebouwd. Sinds de verkoop van de praktijk in Apeldoorn, heb ik gelukkig meer tijd om met mijn zoon door te brengen. Zonder zijn zelfstandige karakter zouden een hoop van mijn uitdagingen niet mogelijk zijn geweest. Hij heeft dan ook wel af en toe de prijs betaald voor mijn succes. Ik ben dus minder succesvol als ouder!”

Het is haar doel geweest om succesvol te worden, maar de betekenis van succesvol zijn is voor haar in de loop der tijd veranderd: “Vroeger wilde ik een keten van mondzorgpraktijken. Dat is niet gelukt, maar desondanks wil ik nog steeds meer en vooral alles. Ik vind het namelijk lekker om niet fulltime aan de stoel te zitten, dit geeft mij wat meer tijd om andere dingen te ondernemen.”

Brouwer wil nu zakelijk succesvol zijn zonder dat dit ten koste gaat van haar gezin: “Succesvol zijn lukt niet zonder concessies te doen, maar in plaats van deze concessie uit mijn gezin te halen probeer ik nu partners in crime te vinden zodat de workload verdeeld kan worden.”

Tip
Haar tip voor collega’s: “Maak er een uitdaging van om mensen minimaal pijn te doen en toch goed werk af te leveren. Een behandeling mag ook een paar minuten langer duren. Succes is ook een goed gevoel achterlaten bij de klanten.”

Geluk en ontspanning
Van Vugt-Kort beaamt dat succesvol zijn voor iedereen weer anders is. Het is mogelijk om op verschillende gebieden succesvol te zijn. Zelf wil ze succesvol zijn in haar werk en binnen haar gezin. “Succesvol zijn op werkgebied betekent voor mij dat ik kwaliteit lever en dat ik iets kan bijdragen aan de gezondheid, kennis en ontwikkeling van anderen. Succesvol zijn is voor mij gelukkig zijn. Ik word er gelukkig van als ik het gevoel heb succesvol te zijn. Het gevoel succesvol te zijn, krijg ik door positieve reacties van anderen en door mensen die ik kan helpen aan bepaalde informatie, een behandeling of begeleiding. Eigenlijk wil ik net iets anders of meer te bieden hebben dan anderen.”

De geïnterviewden voelen allen toch wat schroom als ze praten over zichzelf binnen dit onderwerp. Het voelt al snel als opscheppen en arrogantie. Dit geeft van Vugt-Kort ook aan: “Over jezelf zeggen dat je succesvol bent, vind ik een beetje raar. Ik hoop wel succesvol te worden door alle energie die ik in mijn werk en gezin steek. Door mezelf te blijven ontwikkelen voel ik me succesvol.” Van Vugt-Kort vervolgt: “Zoals ik al eerder zei, nog een heel belangrijk onderdeel van succesvol zijn voor mij, is mijn gezin. Ik wil mijn dochter een liefdevolle en veilige omgeving kunnen bieden. Ik hoop dat mijn dochter later kan zeggen dat ze een fijne jeugd heeft gehad.”

Als vitaliteitstherapeut weet van Vugt-Kort wat meer over de gevolgen van succesvol willen zijn: “Stress hebben we nodig om iets te bereiken in het leven. Te veel stress werkt helaas averechts en eindigt soms in ziekte. Een streven naar succes kan te veel stress opleveren waardoor je je doel niet zal bereiken. Een juiste balans is erg belangrijk. Dus voldoende ontspannen en de dingen af en toe even loslaten. Brouwer haakt hier op in: “Onvoldoende ontspanning heeft mij heel veel stress opgeleverd. Mijn les is dat ik niet meer alles alleen wil doen. Ik ben nu dus op zoek naar een partner. Samenwerken zal ik moeten leren, maar het lijkt mij beter dan wat ik voorheen gedaan heb; werken, werken, werken.” Toch is het hebben van een uitdaging belangrijk om het gevoel te krijgen succesvol te zijn of te worden. Van Vugt-Kort: “Het moet wel een uitdaging zijn die men onder controle heeft. Ik zal zelf waarschijnlijk nooit ‘klaar’ zijn en zal blijven zoeken naar nieuwe uitdagingen.”

Tip
Ook van Vugt-Kort wil haar collega’s graag een advies geven: “Mijn tip voor alle collega’s gaat eigenlijk meer over geluk. 40% van je geluk heb je namelijk zelf in de hand. Er bestaat een ABC van geluk: De A staat voor autonomie, de B voor binding en de C voor competentie. Vooral de A en de C zijn belangrijk om in een bepaalde flow te komen en mensen het gevoel te geven dat ze succesvol zijn. Hoe kan u hieraan werken? Doe dingen die u belangrijk vindt en waar u goed in bent. Zorg voor een doel met subdoelen die haalbaar zijn.“

Relatie met patiënten draagt bij aan het gevoel succesvol te zijn
De ambitieuze Ria Van der Meer behaalde eerst haar diploma tandartsassistent. “Mijn plan was verder te gaan als mondhygiënist, maar ik werd uitgeloot. Ik ben toen als assistent aan het werk gegaan. Door privéomstandigheden besloot ik op mijn 27ste toch de opleiding voor mondhygiënist te gaan doen. Tijdens mijn fulltimebaan als tandartsassistent dook ik ’s avonds de boeken in. In twee jaar tijd behaalde ik de colloqium doctum in de vakken natuurkunde, scheikunde en biologie. Uiteindelijk werd ik ingeloot voor tandheelkunde in 2002 en studeerde ik in 2007 af als tandarts.” Haar doel is altijd geweest om een eigen praktijk te beginnen. Op haar website is ze heel open over haar privésituatie: “Als tandarts en als persoon ben ik erg open, dit omdat het gewoon in mijn aard zit. Mijn visie is dat wanneer je open bent, je minder afstand creëert waardoor mensen zich op hun gemak voelen. Het behandelen van angstige volwassenen en kinderen, is een van mijn passies. Het is voor mij en mijn team een uitdaging om angstige volwassenen en kinderen toch op een gewone manier te kunnen behandelen.” Van der Meer heeft een duidelijk missie, ze is erg preventief gericht: “We hebben individuele zorg hoog in het vaandel staan. Er wordt dan ook veel aandacht besteed aan voorlichting, waaronder ook op scholen en door het gehele team.” Van der Meer gaf als een van de eerste een reactie op mijn oproep wie wat zou willen vertellen over succesvol zijn. Ze twitterde: “Binnen anderhalf jaar hebben we 900 nieuwe inschrijvingen gehad!”

Succesvol
Ook voor Van der Meer is het financiële aspect niet het belangrijkste: “Mijn praktijk is succesvol als het financieel goed gaat, maar bovenal als ik na een dag werken terug kan kijken op een gezellige dag met mijn team en als ik terug kan denken aan fijne gesprekken en behandelingen. De positieve reacties van vele patiënten geven ons een goed gevoel over ons werk. De toestroom van nieuwe patiënten via mond-tot-mond- reclame gaat dan ook snel.” Ook Van der Meer heeft een periode met stress doorgemaakt, maar wist hier een positieve draai aan te geven: “Na mijn afstuderen werkte ik in een pand met nog 2 tandartsen(praktijken). In de nacht van 1 op 2 oktober 2012 is de praktijk afgebrand. Een hectische periode brak aan. We gingen op zoek naar een nieuw (tijdelijk) onderkomen. De praktijken werden toen noodgedwongen opgesplitst. Binnen drie weken hadden we al een nieuw onderkomen ingericht. Dit lukte vooral door de hulp en inzet van mijn team en hun partners, geweldig!”

Leidinggeven
Voor Van der Meer blijven er ook nog steeds uitdagingen ontstaan, maar ook zij schakelt hiervoor, net als Brouwer, hulp in. “Het moeilijkste voor mij is het leidinggeven aan mijn team. Dit is iets waar we in de opleiding weinig over meegekregen hebben. Hiervoor heb ik nu een coach die mij en mijn team een aantal middagen komt helpen op dit gebied.”

Tips
Van der Meer heeft ook een aantal tips: “Laagdrempeligheid is belangrijk om patiënten zich op hun gemak te laten voelen. Dit gaat bij ons in de praktijk vanzelf, een soort aangeboren talent. Blijf altijd dicht bij jezelf en probeer in de schoenen van de patiënt te gaan staan om er achter te komen hoe zij erover denken. Niet iedereen kan een dure behandeling betalen, soms is het leuk om samen naar een goedkopere, maar zeker niet slechtere oplossing, te zoeken. Wie veel tijd en aandacht aan zijn patiënten besteedt, zal zeker succesvol zijn.”

Succes ervaren verschilt per persoon
Aan Ranzijn vroeg ik: “Wanneer ben je succesvol?” “Dit is zeer individueel. De een vindt zichzelf succesvol bij het behalen van grote commerciële successen, terwijl anderen bij een goede ‘work-life-balance’ het zelfde gevoel hebben. Volgens mij definieert iedereen zijn eigen succes. Men is succesvol als de vastgestelde doelen zijn bereikt. Nadal is succesvol als hij Roland Garros wint, ik ben succesvol als ik ergens in de middenmoot van de clubkampioenschappen eindig. Als ik mezelf tot doel stel clubkampioen te worden, weet ik zeker dat ik zal falen en dus niet succesvol zal zijn. Mijn doelen moeten dus ook nog eens realistisch zijn.

Het is belangrijk om succesvol te zijn omdat men hier een belangrijk deel van eigenwaarde uit haalt. Echter als u uw eigenwaarde teveel gaat baseren op de al dan niet feitelijke waardering door anderen dan gaat het succesvol willen zijn tegen uzelf in werken. Als men dan ook nog, onder invloed van de omgeving, de doelen gaat aanpassen, bestaat het risico dat de doelen onrealistisch worden. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de successen de realiteitszin gaan beïnvloeden. Men denkt steeds meer aan te kunnen. Hiervan hebben we in de wereldgeschiedenis voldoende voorbeelden gezien, maar ik kom het in mijn praktijk ook tegen. Recent nog. Een manager die uitstekend een middelgrote afdeling van een organisatie kon leiden, vond dat hij wel méér aankon. Hij wist directeur van een zorginstelling te worden, maar dit was boven zijn competenties. Dit pakte verkeerd uit, zowel voor hem, als voor de organisatie.”

Genieten en op de lauweren gaan zitten als men eenmaal succesvol is, is dat aan te raden? “Uiteraard! Dat moet u lekker helemaal zelf weten, als anderen er maar geen last van hebben dat u een stapje terugdoet. En tot die tijd: stel realistische doelen en tussendoelen op.”

Interview door Lieneke Steverink-Jorna, mondhygiënist

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Carrière, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *