Verder gaan wanneer de energie op is
Het kan gebeuren dat u in uw praktijk de onderlinge communicatie helemaal vast zit. De gemoederen zijn zo hoog opgelopen, dat u even niet meer weet hoe het verder moet. En dat is jammer, want het liefste wilt u uit deze put komen. U weet alleen niet hoe.
Invloed op stemming
Zon probleem kan de onderlinge stemming fors beïnvloeden. U heeft geen energie meer, laat staan dat u lol en plezier heeft in uw werk. Zeer waarschijnlijk geldt hetzelfde voor uw collegas en medewerkers. Er is geen actie meer, omdat het toch niets uithaalt.
Als de situatie zo negatief is, is het dikwijls frustrerend om alle problemen op te rakelen in een gesprek. Misschien kent u de uitdrukking wel: Alles wat aandacht krijgt groeit: wanneer u steeds praat over de problemen, sijpelt het beetje energie dat u nog heeft weg. Gevolg: nog meer chagrijn.
Wat kunt u doen wanneer de energie op is, en u toch een stijgende lijn wilt realiseren?
Verbeeldingskracht
Een stijgende lijn ontstaat wanneer u inspeelt op de verbeeldingskracht. Fantaseren over een ideale toekomst, brengt beweging op gang. Uw onderbewuste krijgt de boodschap: Zó ziet de nieuwe situatie eruit, zó gedragen anderen zich en zó doet u. Vervolgens is het een kwestie van tijd: u en anderen gaan zich gedragen naar het nieuwe toekomstplaatje.
U voert in de vastgelopen situatie dus wel een gesprek, maar op een bepaalde manier. In plaats van op de problemen, richt u zich op de ideale situatie. Hier geldt wel een belangrijk motto: hoe concreter hoe beter.
Zo gaat u te werk:
- Zorg ervoor dat u aantekeningen maakt. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een mindmap, van flappen. In elk geval moet er iets op schrift komen te staan, zodat u straks kunt evalueren.
- Stel de volgende twee vragen:
– Wat gaat goed?
– Waar wilt u meer van?
In deze fase is het belangrijk dat u puur nieuwsgierig bent naar alle ideeën. Laat de fantasie zijn werk doen zonder discussie te voeren over of het wel of niet haalbaar is, of dat wel of geen goed idee is, enzovoorts. - En doe verder niets. Hooguit maakt u wat concrete afspraken wanneer dat voor de hand liggend is. Verder laat u het bezinken, terwijl de tijd zijn werk doet. En wanneer het goed/ beter gaat, benoemt u dat wel. Successen moeten we vieren tenslotte.
- Wat er gebeurt is, dat het visualiseren zijn werk doet. Ongemerkt, onbewust zetten mensen de verbetering in gang. Omdat ze met hun gedachten al een stap richting de gewenste toekomst hebben gezet en daardoor concrete ideeën hebben over hoe het eruit kan gaan zien.
- Evalueer na een poos. Door de aantekeningen erbij te pakken en te markeren welke punten verbeterd zijn. Vier de successen en als het nodig is, kunt u samen fantaseren naar verdere verbetering.
Nog een leuke bijkomstigheid: deze aanpak kunt u toepassen op alle situaties, ook privé!
Door: Gerrie Vogels, geregistreerd arbeids- en organisatiedeskundige en systemisch coach, ondersteunt bij de ontwikkeling van mens en organisatie.
Vraag het gratis eBook aan: Waarom teamproblemen blijven bestaan en hoe dit te doorbreken op Vogels, Organisatie Advies.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!