Zo voert u een gesprek over privéproblemen
Tips voor een gesprek met een personeelslid over privéproblemen:
Algemeen:
- Zorg dat werknemers het gevoel hebben dat ze altijd bij u terecht kunnen
- Houd contact met leidinggevenden om signalen op te vangen
- Probeer zelf signalen op te vangen door regelmatig met personeelsleden te praten
- Ga het gesprek aan met de werknemer en sta open voor hem als hij daarom vraagt
Tips voor het gesprek:
Zorg voor privacy
Privéproblemen zijn en blijven privéproblemen. Ze zijn geen zaak van andere personeelsleden. Vanzelfsprekend voert u het gesprek in een aparte ruimte. De werknemer moet kunnen rekenen op uw discrete behandeling van zijn probleem.
Creëer een vertrouwensband
Het is van belang dat de werknemer het gevoel heeft dat hij vrijuit tegen u kan praten. Creëer daarom een informele sfeer in het gesprek, zodat er een vertrouwensband ontstaat.
Vrolijk hem of haar een beetje op
Niemand zit voor zijn plezier in de problemen, een grapje of vriendelijke opmerking kan het ijs breken, de persoon een beter gevoel geven en de relatie tussen u en hem verbeteren.
Luister
Toon interesse en luister naar wat de werknemer te vertellen heeft.
Probeer het op te lossen
Probeer om eerst zelf het probleem op te lossen, voor zover dat van u verwacht kan worden.
Geef advies
Als buitenstaander heeft u soms een beter overzicht over het probleem en mede vanuit uw ervaring is de kans groot dat u goed advies kunt geven.
Stel grenzen
Waak ervoor dat het privéprobleem het werk niet of zo min mogelijk beïnvloedt. Ook mogen andere werknemers er niet in meegesleurd worden.
Wijs op de arbo-arts
Als ziekteverzuim dreigt en u denkt het probleem niet te kunnen oplossen, kunt u verwijzen naar het preventieve spreekuur van de arbo-arts.
Meer of minder werken
De werknemer kan in het gesprek naar voren brengen dat hij minder of juist meer wil gaan werken. Meer werken kan de werknemer helpen omdat dit afleiding geeft. Als de werknemer minder wil werken, gaat dit ten koste van zijn verlofuren. Als die op zijn, gaat het over in onbetaald verlof.
Maak een vervolgafspraak
Soms is een probleem in één keer opgelost, maar vaak duurt dit langer. Het is dan raadzaam een vervolgafspraak te maken zodat u de vinger aan de pols kunt houden en indien gewenst verder kunt helpen.
Wat als een werknemer niet wil praten?
Soms merkt u dat een werknemer privéproblemen heeft, maar wil hij daar niet over praten. In dit geval kunt u zeggen, dat het prima is als hij er niet over wil praten, maar dat het probleem geen invloed mag hebben op het werk of de werksfeer. Heeft het toch invloed, dan kunt u de werknemer er alsnog op attenderen dat er nodig gesproken moet worden.
Bron: Businesscompleet.nl
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!