Duitsers wassen handen met zeep en vrezen mensen en deurklinken

De nabijheid van mensen en deurknoppen zijn volgens mensen in Duitsland waarschijnlijke transmissiepaden voor het coronavirus. Dit en meer zijn de eerste resultaten van de ‘coronamonitor’ van het Federaal Instituut voor Risicobeoordeling (BfR).

Coronamonitor van BfR

De coronamonitor is een onderzoek van de BfR naar de risicoperceptie van de Duitse bevolking tegen het nieuwe coronavirus. Sinds 24 maart zijn elke dinsdag zo’n 500 willekeurig geselecteerde mensen telefonisch geïnterviewd. Ze kregen vragen over onder andere hun beoordeling van het risico op infectie, de beschermende maatregelen die ze hebben genomen en de informatievoorziening.

Mensen en deurknoppen als waarschijnlijk transmissiepad

Uit de resultaten tot nu toe blijkt dat de nabijheid van mensen door 81 procent als een waarschijnlijk transmissiepad voor het virus zien. Ook deurknoppen (61 procent) en contant geld (45 procent) werden veel genoemd als mogelijke besmettingsbronnen. Dit laatste zal in Nederland minder het geval zijn omdat we hier minder contant betalen. Voedsel, huisdieren en kleding worden meestal niet als risicovol beoordeeld.

Infectie ontkomen door openbaar te vermijden en handen te wassen

Twee derde van de ondervraagden zegt zich te willen zich beschermen tegen infectie. Dit doen ze voornamelijk door het vermijden van mensen in het openbaar en grondig en frequent handen te wassen. Bij dit laatste kiest 84 procent overigens liever voor water en zeep dan desinfectiemiddelen. Desondanks weet slechts 28 procent zeker dat ze zichzelf tegen het virus kunnen beschermen.

Bedreigender dan griepgolf

De gezondheidsgevolgen van COVID-19 worden verschillend beoordeeld. Waar 41 procent een kleine impact op eigen gezondheid verwacht vindt 37 procent de gevolgen significant. Ze vinden het wel bedreigender dan een griepgolf.

Maatregelen zijn gerechtvaardigd

Maatregelen als het sluiten van scholen, quarantainemaatregelen of het contactverbod vindt 90 procent gerechtvaardigd. Iets minder mensen zijn het eens met het sluiten van winkels en uitgangsgelegenheden, respectievelijk 86 en 74 procent. Tot slot beoordeelt 72 procent de informatievoorziening als goed. Vooral het Robert Koch Instituut, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, wordt genoemd als officiële informatiebron.

Koortscurve

In de toekomst wil het BfR dit onderzoek elke week uitvoeren. BrF-voorzitter Professor Dr. Andreas Hensel zegt: “We hopen dat dit representatieve onderzoek ons een soort ‘koortscurve’ zal geven waaruit we kunnen zien hoe mensen het risico inschatten en daarmee omgaan.”

Bron:
ZWPonline

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Corona, Thema A-Z