Geef puber niet te snel een wit gebit
Wie wil er nu niet een mooi, wit filmsterrengebit? Er zijn verschillende methodes om tanden wit te maken. Welke dit zijn en of deze geschikt zijn voor pubers, leest u hier.
Methoden
Waar vooral veel reclames voor worden gemaakt, zijn whitening tandpastas. Deze werken in elk geval niet. Er zit te weinig ureumperoxide in om te kunnen bleken. Wel zijn er agressieve tandpastas die aanslag kunnen voorkomen.
Verder kan men een witter gebit krijgen van:
- Gebitsreiniging
- Vitaal en avitaalbleken
- Whiteningstrips
- Bedekken met composiet of porselein
In-office
Vitaalbleken kan in-office. Hierbij wordt bleekgel met een hoog percentage aangebracht nadat het tandvlees goed is afgeschermd. Hierna wordt een lamp boven de mond geplaatst. Helaas kost dit veel tijd voor de behandelaar en is de apparatuur kostbaar. Het resultaat is niet goed voorspelbaar en bij lekkage kan er erg snel een forse blaar ontstaan. Onduidelijk is wat de rol van de lamp is bij het bleken. Voegt de lamp überhaupt iets toe? Voor de patiënt is het wel een snelle methode, omdat hij enkel een uur stoeltijd kwijt is.
Thuisbleken
Een andere methode is thuisbleken. De patiënt krijgt hiervoor een bitje (bleeklepel) nadat er een gebitsafdruk is genomen. Dat moet samen met de bleekgel enkele nachten worden gedragen. Het is gebruikelijk om één kaak tegelijk te bleken. Zo kan goed het verschil worden bekeken tussen de kaken en hoeft de patiënt niet met twee bleeklepels tegelijk te slapen. Behalve het weglekken van de gel kan het lepelrandje klachten veroorzaken.
Bleekresultaat
Het bleekresultaat wordt beïnvloed door de concentratie van de ureumperoxyde en de inwerkingsduur.
Fluorose
Bij fluorose kunnen met chemisch abrasief de witte vlekken verwijderd worden. Dit kan door middel van zoutzuur en puimsteen. De oppervlakkige glazuurlaag wordt dan voor 0,2-0,4 mm verwijderd. Hiervoor kan ook een fijne diamantboor worden gebruikt.
Soms kan het weggebleekt worden. Als de fluorose dieper zit dan die 0,4 mm, dan kan het enkel restauratief benaderd worden.
Indicatie
Bleken is veilig; het is goed onderzocht. Wel moet er een goede indicatie worden gesteld:
- Uitsluitend kleurproblemen bij vrij jonge mensen
- Alleen doen als de patiënt geïnteresseerd is; niet zelf aanzwengelen
- Als voorbereiding op esthetische composiet en porseleinbehandeling
- Bij tetracyclineverkleuringen en bruine fluorose is het resultaat niet altijd goed.
Er kan beter niet gebleekt worden als:
- Er sprake is van een erg jonge patiënt en bij een normale kleur
- Bij zichtbare of slechte restauraties
- Andere esthetische problemen zoals crowding
- Bij zwangerschap
Ten slotte
Erg belangrijk bij bleken is dat vooraf de kleur wordt bepaald. Hou hierbij de ogen wat gesloten. Geef ook een folder mee en geef een goede instructie. Vertel bijvoorbeeld dat de bleeklepels niet onder de hete kraan mogen.
Ten Have vindt dat we terughoudend moeten zijn bij het bleken van pubers: We weten veel, maar ook heel veel niet. We weten niet of er bot wordt aangemaakt of dat de tand versneld ouder wordt door het bleken. Zelf bleekt Ten Have ongeveer vier keer per jaar veertienjarigen.
Bron:
Verslag van het najaarscongres van de NVvK, lezing van Drs. Abe ten Have.
Door: Lieneke Steverink-Jorna, mondhygiënist
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!