Kwart meer meldingen van illegale bleekpraktijken in VK

bleken tanden

Het aantal meldingen van illegale tandenbleekprocedures is in de VK in 2019 met 26% gestegen. Deze trend gaat gelijk op met de toenemende consumentenvraag naar schone en witte tanden.

Meer meldingen van illegaal tandenbleken

Waar in 2018 582 illegale gevallen werden gemeld aan het VK’s General Dental Council gebeurde dit 732 keer in 2019. Het echte aantal ligt waarschijnlijk zelfs hoger om dat de data zijn gebaseerd op rapporteringen door klanten.

Frauduleuze kwalificaties

In Engeland mogen alleen geregistreerde professionals legaal tanden bleken. De BBC concludeerde op basis van undercoveronderzoek echter dat verschillende bedrijven frauduleuze kwalificaties aanboden, na slechts een paar uur training. Eén schoonheidsschool beweerde zelfs aan duizenden kandidaten onwettige kwalificaties te hebben verstrekt.

GDC mist bevoegdheid om te vervolgen

Het GDC heeft niet de bevoegdheden om de eigenaren van zulk soort scholen te vervolgen. De directrice van de school zegt zelf dat de training legaal is omdat klanten worden gevraagd om de procedure deels zelf uit te voeren. Dit kan volgens de raad worden beschouwd als het geven van “advies of aanwezigheid”, wat in die omstandigheden wél een strafbaar feit zou zijn.

Toenemende consumentenvraag

De ontwikkeling van de illegale markt gaat gelijk op met de toenemende consumentenvraag naar schone en witte tanden. Uit onderzoek van Marktdata.nl blijkt dat men in Nederland de afgelopen paar jaar vaker op internet heeft gezocht naar het laten bleken van tanden en plaatsen van facings. Dit is mogelijk bij veel verschillende klinieken die zich niet allemaal aan de Europese regels en hygiënevoorschriften houden.

Geen witte tanden maar zwart tandvlees

Een vrouw uit Ierland heeft onlangs uit eerste hand ervaren waarom er strenge regels zijn met betrekking tot het bleken van tanden. Voor 20 tot 30 euro zouden haar tanden in een schoonheidssalon worden gebleekt, maar in plaats daarvan kreeg ze brandwonden op haar tandvlees.
Bij een daaropvolgend bezoek aan de tandarts bleek gelukkig dat er geen schade was aan de tanden. De tandarts gaat ervan uit dat de salon geen beschermende gel heeft gebruikt, een fout die misschien zelfs leidt tot een flapoperatie als het tandvlees niet goed geneest.

Valse beloftes

Naast dit gevaar waarschuwt Joost Roeters, hoogleraar Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, voor valse beloftes bij het laten bleken van tanden. Bij honderden klinieken in Nederland betalen klanten “veel geld, voor een effect dat binnen een paar dagen tot weken al is verdwenen.”

Het beste werkt volgens hem een behandeling van twee weken waarbij de klant thuis onder supervisie van een tandarts de tanden bleekt met behulp van een bleeklepeltje. “Een uurtje bleken in een kliniek kan, als het al helpt, natuurlijk niet op tegen een behandeling van twee weken.”

Geen gevaar wanneer regels worden nageleefd

Een klant hoeft zich door verhalen over illegale praktijken geen zorgen te gaan maken over het laten bleken van tanden volgens Roeters. “Zolang een kliniek zich aan de Europese regels en hygiënevoorschriften houdt, loop je als consument geen gevaar.”
Bronnen:

BBC
Metro
ZWP

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Cosmetische tandheelkunde, Thema A-Z