Duitse tandarts verloor hand bij ongeval maar blijft patiënten behandelen, met één hand
Een Duitse tandarts verloor bij een ongeval zijn linkerhand, maar heeft toch een manier gevonden om zijn beroep te blijven beoefenen. In diverse Duitse media vertelt hij zijn verhaal en hoe hij patiënten met één hand kan behandelen.
Bouwwerkzaamheden
Andreas Huth (37) was afgelopen zomer bezig met bouwwerkzaamheden aan zijn huis toen hij met een wiellader omsloeg. Daarbij verloor hij zijn linkerhand. Gelukkig kon de hand weer worden vastgenaaid, maar Huth kan de hand nog lange tijd niet gebruiken.
Liefde voor het vak
Zijn werk is enorm belangrijk voor de tandarts, die sinds 2018 een praktijk in Leipzig heeft. Het was van groot belang dat hij weer aan de slag zou kunnen gaan. “Ik hou van mijn werk, ik hou van mijn patiënten. En omdat ik het graag doe, was de eerste vraag na het ongeval of ik mijn baan kon voortzetten”, zegt Huth. “Na een week zei ik: ja, het gaat.” Op 1 november 2022 ging hij weer aan het werk.
Hulp van assistent
Na het ernstige ongeval vond hij een manier om zijn patiënten met één hand te blijven behandelen. “Ik behandel de patiënten met mijn rechterhand en mijn assistent neemt mijn linkerhand over”, aldus Huth. “Het werkt.”
Veiligheid en kwaliteit gegarandeerd
Zijn patiënten zijn hem trouw gebleven. Bij het plannen van de behandeling kan hij al beslissen of hij de taak kan uitvoeren of dat hij het aan een andere tandarts overlaat. Volgens de eenhandige tandarts zijn de veiligheid van de patiënt en de kwaliteit van de behandeling erg belangrijk. Beide kan hij gelukkig garanderen.
Driekwart is mogelijk
Huth kan ongeveer 75 procent van de taken van een tandarts uitvoeren, 25 procent kan niet met één hand worden gedaan. Boren of vullen is bijvoorbeeld geen probleem. Hierbij heeft hij twee assistenten aan zijn zijde: de een zuigt op, de ander zorgt voor zicht met de spiegel. “Maar ik hou echt niet van tanden trekken. Ik mis mijn tweede hand voor het gevoel”, vertelt hij.
Moeilijke weg te gaan
Over twee jaar hoopt de tandarts zijn grotendeels herstelde hand weer te kunnen gebruiken. Hiervoor heeft hij echter nog vijf of zes operaties voor de boeg. Ondanks het moeilijke pad dat nog voor hem ligt, zegt Huth: “Ik heb veel geluk gehad – dat de juiste mensen voor me zorgden, dat ik goed verzekerd was, dat mijn voorganger in de praktijk tussenbeide kwam en dat mijn vrouw en kinderen het allemaal goed hebben doorstaan.”
Bron:
Zwp-online, Express
Update artikel 29 augustus
Tandarts Willem van der Heijden uit Westkapelle in Zeeland reageerde op dit artikel:
“Ik heb een zelfde verhaal als deze Duitse tandarts. Bij mij is door een operatie de plexus brachialis van mijn linkerhand gedeeltelijk weggenomen. Dit geneest niet, het blijft altijd zo. Door training via het invullen van kruiswoordpuzzels heb ik mij de fijne motoriek in mijn rechterhand eigen gemaakt. Ik functioneer nu al jaren met de hulp van fijne assistentes als een volwaardig met één hand werkende rechtshandige tandarts en doe – met uitzondering van implantologie – alles in de praktijk.”
Willem van der Heijden, Westkapelle