Mensen denken altijd dat je als endodontoloog graag miniatuurbootjes in elkaar zet

Tijd, klok, wekker

IInterview met Sander Loos, endodontoloog in opleiding over het vakgebied, zijn manier van werken en nieuwe ontwikkelingen: een vijl die zichzelf aanpast voor verschillende handelingen.

Sander Loos is endodontoloog in opleiding. Zijn vak is een specialistische tak binnen het tandartsenvakgebied dat zich richt op wortelkanaalbehandelingen waarbij gebruik wordt gemaakt van een operatiemicroscoop. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een operatiemicroscoop, omdat zo de wortelkanalen beter gevonden en behandeld kunnen worden. Veel van zijn patiënten zijn naar hem doorverwezen door een reguliere tandarts vanwege de complexiteit van de operatie. Op dit moment neemt zijn praktijk geen nieuwe patiënten meer aan vanwege de drukte. Zo kan hij zijn werk met zorg en respect voor de patiënt blijven uitvoeren. Samen met een collega en twee tandartsassistenten helpt hij patiënten in Soest en omstreken in Tandartspraktijk Soestdijk.

Met wat voor problemen komen patiënten bij u langs?
Patiënten komen met verschillende problemen bij ons langs. Dat kan een dichtgeslibd wortelkanaal zijn of een reparatie bij een bijhandeling die niet goed is verlopen.

Waarom kan de gewone tandarts niet deze behandeling uitvoeren?
Je ziet toch dat het onderwijs nu wat beperkter is dan vroeger. Ik ben afgestudeerd in 1987, toen was het een stuk breder. Tandartsen opleiding zijn nu veel meer gedifferentieerd met als gevolg dat de reguliere tandarts wel veel kan, maar meestal niet de specialistische kennis in huis heeft. Het vraagt ook veel geduld en niet iedereen heeft daar zin in.

Waarom wilde u endodontoloog worden?
Ik heb twintig jaar lang als algemeen practicus gewerkt en ik merkte dat ik toch wat meer wilde. Ik had behoefte aan meer specialisatie.
Je moet met geduld werken, je kan zo twee uur bezig zijn. Mensen denken altijd dat je als endodontoloog graag miniatuurbootjes in elkaar zet en dat mijn hele huis vol met knutselbootjes staat, maar dat is helemaal niet waar. Ik ben helemaal niet geduldig. En ik hou niet van knutselen maar ik vind het wel leuk om twee uur lang met één patiënt bezig te zijn.

Op uw website staat dat u geen patiënten meer aanneemt vanwege een verhoging van de wachttijd. Heeft u overwogen om te gaan uitbreiden?
Op het moment zijn er ongeveer tachtig endodontologen in Nederland en studeren er jaarlijks 4 endodontologen af. Er is simpelweg niet genoeg personeel om uit te breiden. Onze manier van werken vind ik prettig.
Het is geen fabriek. Je hebt tegenwoordig van die commercieel slim opgezette tandartsfabrieken maar ik ben het daar niet mee eens. Het is en blijft zorg. Het is nu overzichtelijk voor ons.

Heeft de nieuwe richtlijn omtrent spoedgevallen die 1 januari in werking treed nog ingrijpende veranderingen voor uw praktijk?
Nee, om eerlijk te zijn vond ik het nogal een open deur. Bij ons kan je altijd terecht, mocht ik ziek zijn dan neemt mijn collega het over en mochten we allebei ziek zijn dan zijn er nog veertien andere tandartsen in Soest waar we onze patiënten naar kunnen verwijzen. Wij nemen al geen nieuwe patiënten meer aan zodat we in een ontspannen sfeer tandheelkundige hulp kunnen leveren. Daar hebben we geen nieuwe richtlijn voor nodig.

Zijn er interessante veranderingen in u vakgebied?
Op dit moment hebben ze in Israël een vijl ontworpen die zichzelf kan aanpassen waardoor je verschillende handelingen kan doen met één vijl. Deze Self Adjusting File (SAF) kan voor grote veranderingen zorgen maar het is nog wat prematuur om daar over te spreken omdat het nog niet is bewezen.
Daarnaast is er een CBCT scan die driedimensionale foto’s maakt in plaats van de tweedimensionale foto’s die de röntgenscan maakt. Het enige nadeel is dat de operatie met die foto’s wat duurder is voor de patiënt. Maar het maakt het wel een stuk overzichtelijker.

Door: Thomas Schouten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Endodontie, Opinie, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *