Help, ik heb me geprikt!

Helaas komen prikaccidenten nog vaak voor in de dentale praktijk. Ze vormen het grootste veiligheidsrisico binnen een praktijk. Een prikaccident is een verzamelnaam voor alle prik-, snij-, bijt- of spatongevallen waarbij iemand in contact komt met het bloed, wondvocht of speeksel van een ander. Hierdoor ontstaat er een risico op besmetting met bijvoorbeeld hepatitis B, hepatitis C of HIV.

Jaarlijks worden door tandartspraktijken ongeveer 400 prikaccidenten gemeld bij Prikpunt. De ervaring leert dat even zoveel accidenten niet worden gemeld. Een prikaccident kan verstrekkende gevolgen hebben en geeft per direct een hoop paniek. Het beste is om prikaccidenten te voorkomen. Hiervoor zijn een aantal tips beschikbaar:

Nooit

  • Naalden na gebruik recappen (terugplaatsen van de naald in oorspronkelijke beschermhuls)
  • Naalden met de hand van de spuit verwijderen
  • Naalden breken of buigen
  • De maximale vullijn van de naaldencontainer overschrijden
  • Iets terughalen uit een naaldencontainer
  • Met de naald naar de naaldencontainer lopen
  • Scherpe voorwerpen los in een karton of niet UN gekeurde verpakking afvoeren

Altijd

  • Naalden direct na gebruik verwijderen via een naaldencontainer. De ”eenhandsmethode” gebruiken bij het recappen tijdens de behandeling
  • Naaldencontainers stabiel plaatsen en onder direct handbereik
  • De naaldencontainer naar de naald brengen
  • Naaldencontainer vol tot aan de maximale vullijn: deksel definitief afsluiten
  • Preventief afspraken maken met een behandelaar van prikaccidenten voor snel toegankelijke hulp

Toch een prikaccident? Wat u direct moet doen

1. Wond goed laten bloeden (uitknijpen)
2. Spoel de wond met water
3. Wond desinfecteren
4. Contact opnemen met uw behandelaar of met PrikPunt: meldpunt voor prik-, snij-, bijt- en spataccidenten. Zij helpen u direct met een telefonische risico analyse.

Prikpunt
PrikPunt is het meld- en adviespunt van Centrum Infectiepreventie van Keurcompany. U kunt Prikpunt bereiken via het telefoonnummer 0800-77454636. Iedereen kan gebruik maken van PrikPunt. PrikPunt biedt 24 uur per dag opvang, voor een professionele diagnose en een snelle behandeling bij prik-, snij-, bijt- en spataccidenten. Deskundigen bepalen direct aan de hand van een telefonische analyse hoeveel risico de medewerker op besmetting met een ernstige ziekte loopt. Is behandeling nodig, dan wordt de medewerker met een (behandel)advies naar de spoedeisende hulp, de trombosedienst of vaccinerende instelling doorgestuurd.

Tarieven
Aan het melden van prikaccidenten zijn altijd kosten verbonden. Voorkom onaangename verassingen en maak vooraf afspraken met uw behandelaar voor prikaccidenten omtrent de voorwaarden voor het gebruik van dit meldpunt. Bent u aangesloten bij de VGT, het NMT of de NVM dan zijn er binnen deze verenigingen prijsafspraken met PrikPunt waar u gebruik van kunt maken. Natuurlijk kunt u ook afspraken maken met de lokale GGD of een ziekenhuis in uw omgeving.

VGT: ‘Het is belangrijk zorgvuldig om te gaan met prikaccidenten’
De VGT juicht het initiatief om dental professionals goed te informeren over het voorkomen van en reageren op prikaccidenten toe. Ed Kolsteeg van de VGT geeft aan: Er wordt nog wel eens laconiek gedaan over prikaccidenten. Er worden door dentale praktijken nu jaarlijks 400 gevallen gemeld bij Prikpunt, maar het werkelijke accidenten zal veel hoger zijn. Het is belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Dit jaar wordt waarschijnlijk de EU-Richtlijn inzake scherpe voorwerpen van kracht waarin (bijvoorbeeld) in iedere behandelkamer de aanwezigheid van een naaldencontainer verplicht wordt gesteld. Lees meer

Prikpunt: ‘Meld prik-, snij- of spatongevallen zo snel mogelijk’
”Wij krijgen dagelijks meldingen binnen vanuit tandartsen- en mondhygiënistenpraktijken”, zegt Annemarie Meiberg van Prikpunt. ”In beginsel is het onzeker welke risicio’s men loopt. Bij een prikaccident is er bijna altijd (97,5%) risico op besmetting met het hepatitis B virus en daarnaast is bij 20% van de meldingen ook risico op overdracht van hepatitis C en HIV. Pas nadat het voorval door PrikPunt is beoordeeld, kan gerichte actie ondernomen worden om daadwerkelijke besmetting te voorkomen of te verminderen. Met name bij risico op een HIV besmetting is snelle actie gewenst.
In meer dan de helft van de gevallen ontstaat het prikaccident bij het opruimen van injectie- of spoelnaalden. Veelal prikken de betrokkenen zich tijdens het zogenaamde ”recappen”, waarbij de naald na gebruik wordt teruggeschoven in de beschermhoes. De naald schiet hierbij regelmatig door het hoesje heen. Het is belangrijk dat prik-, snij- of spatongevallen zo snel mogelijk na het accident worden gemeld. En daarnaast is een vaccinatie tegen hepatitis B inclusief een goede antistoftiter onmisbaar.”

Bron:
VGT
Prikpunt
DRS

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Praktijkhygiëne, Thema A-Z