Nederlandse zorg gemiddeld de beste

De Nederlandse zorg is gemiddeld gezien het best op de gebieden van kwaliteit, efficiency, beschikbaarheid van de zorg, rechtvaardigheid en de mogelijkheid op een lang en gezond leven. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van het Commonwealth Fund.

Behalve naar Nederland keken onderzoekers naar Amerika, Australië, Canada, Duitsland, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. De onderzoekers concludeerden dat Nederland op veel fronten beter presteerde dan Amerika. “Het is teleurstellend, maar niet verrassend dat we achterliggen op andere landen”, meent Karen Davis, president en onderzoeker van Commonwealth Fund. “Maar met de goedkeuring van de Wet op betaalbare zorg, zijn we in een nieuw tijdperk terechtgekomen. Dit moet ervoor zorgen dat alle Amerikanen toegang krijgen tot hoogwaardige en efficiënte zorg.”

Ruimte voor verbetering
Het onderzoek laat zien dat in elk land ruimte is voor verbeteringen, maar de bevolking in Amerika krijgt toch het minst waar voor hun geld. Ondanks dat per hoofd van de bevolking een som van 7.290 dollar wordt neergelegd, komt Amerika uit op de laatste plek van het onderzoek. Ter vergelijking: in Nederland komt dit bedrag per hoofd van de bevolking uit op 3.837 dollar.

Uitslag zorgonderzoek

Verschillen Amerika en Nederland
Grote verschillen tussen Amerika en Nederland zijn te vinden op het gebied van efficiency, toegankelijkheid van de zorg en rechtvaardigheid. Wat betreft efficiency scoort Nederland goed op de aanwezigheid van doktoren. De kans dat patiënten op de spoedeisende hulp terecht komen omdat er geen dokter beschikbaar was, is in Amerika drie keer hoger dan in Nederland. Burgers in Amerika hebben ook meer moeite met het betalen van de zorg. Ruim de helft van de volwassenen met chronische aandoeningen heeft moeite met het betalen van de zorg. In Nederland in dit percentage ‘slechts’ zeven procent. Tot slot heeft slechts vier procent van de mensen in Nederland zorg laten schieten in verband met kosten. In Amerika ligt het percentage op 45 procent.

Bron:
Zorgvisie

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Markttrends, Thema A-Z