Kindermishandeling: 5 tips voor het lastigste gesprek met ouders

Je hebt ernstige zorgen over een opvoedingssituatie. Je hebt de stappen van de Meldcode doorlopen en ziet geen mogelijkheden meer om het gezin zelf te helpen. Je zult bij het AMK een melding moeten doen van je vermoeden van kindermishandeling. Hoe bespreek je dit met de ouders?

Artikel door Ninke van der Leck van Bureau Bespreekbaar.

Het gesprek waarin ouders te horen moeten krijgen dat er een melding wordt gedaan bij het AMK is het gesprek waar professionals het meest tegenop zien. Ze zijn bang voor de reactie van ouders op het slechte nieuws en voor de gevolgen die het kan hebben voor het kind.

In dit artikel krijg je 5 tips voor het gesprek waarin je ouders vertelt over je besluit dat je een melding gaat doen bij het AMK.

1. Bereid het gesprek goed voor

Belangrijk is je af te vragen wie dit gesprek het beste kan voeren. Soms is dit degene die het meest een vertrouwensband heeft met het gezin. Soms is het beter om iemand te kiezen met een specifieke status, zoals een huisarts of schooldirecteur. Ook bepaal je vooraf wat de beste plek en tijd is voor het gesprek.

Stel vooraf vast wat je boodschap precies is. Het kan je helpen om de openingszin op te schrijven. Bedenk ook wat jouw belangrijkste argumenten zijn voor de melding.

Je kunt altijd hulp vragen aan het AMK over hoe je ouders het beste kunt informeren in de desbetreffende situatie.

2. Kom meteen met je boodschap

De kern van je boodschap is de zorg die je hebt over het kind. Je hebt signalen waargenomen die een risico vormen voor het welzijn en de veiligheid van het kind. Je hebt de afgelopen periode gemerkt dat ouders niet dezelfde zorg of oplossing delen en bent genoodzaakt om gespecialiseerde mensen de situatie te laten onderzoeken en te laten bepalen wat nu nodig is.

Breng de boodschap meteen aan het begin van het gesprek en draai er niet omheen. Een belangrijke valkuil is uitstellen: je praat eerst over koetjes en kalfjes, waardoor het steeds lastiger wordt om daadwerkelijk tot de kern van het gesprek te komen.

Zorg ervoor dat je de voorgenomen melding brengt als een feit. Geef ouders niet de indruk dat je ze om toestemming vraagt of dat de melding nog teruggedraaid kan worden.

3. Vang de emoties van de ouders op

Voor iedere ouder heeft de mededeling dat er een melding wordt gedaan bij het AMK enorme impact. Ouders die hun kind mishandelen zijn meestal extra kwetsbaar en dat merk je aan de manier waarop zij zullen reageren op jouw boodschap. Ze weten vaak zelf al dat ze falen in de opvoeding en hun gevoel van eigenwaarde is meestal heel laag. Dit kan ertoe leiden dat ze heftig zullen reageren op jouw mededeling.

Als ouders al hun frustraties er uit gaan gooien, blijf dan luisteren. Probeer ze niet te gaan overtuigen of ga niet beargumenteren waarom je tot het besluit bent gekomen. Ouders hebben het recht met emotie te reageren. Blijf actief luisteren, toon begrip en probeer ordening aan te brengen in wat ouders je proberen duidelijk te maken.

4. Blijf de zorg om het kind centraal stellen

Nadat ouders hun frustratie hebben geuit vraag je of je nog eens zal uitleggen waarom je wil dat het AMK meekijkt in de situatie. Beperk je tot de zorgen die je hebt over het kind. Benoem de zorgen zo concreet mogelijk: wat heb je gezien, gehoord en geroken? Voorkom het beschuldigen of veroordelen van ouders.

Maak duidelijk dat de afspraken die je eerder met de ouders hebt gemaakt niet hebben geleid tot een verbetering van de situatie.

Geef aan dat het AMK onderzoek zal gaan doen waardoor helder wordt óf en welke hulp nodig is om de opvoedingssituatie te verbeteren.

5. Geef ouders duidelijkheid over het vervolg

Neem de tijd om het gesprek goed af te ronden. Vat het gesprek samen en vertel ouders precies wat er nu gaat gebeuren.

Geef aan dat iemand van het AMK contact met ze zal opnemen om met hen verder te praten over de zorgen die er zijn om het kind.

Maak duidelijk op welke wijze je zelf in contact blijft met het gezin

Bron:
Artikel van Ninke van der Leck van Bureau Bespreekbaar Weet wat te doen bij kindermishandeling.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z