Massage en aromatherapie mogelijke behandeling TMD

Massage en aromatherapie

Er is mogelijk een nieuwe methode om temporomandibulaire disfunctie (TMD) te behandelen. Aromatherapiemassage met lavendelolie vermindert de pijn en zorgt voor grotere mondopening, volgens een studie gepubliceerd in Cranio.

Veel mogelijke behandelingen

TMD treft volgens het Amerikaanse National Institute of  Dental and Craniofacial Research tot 12% van de bevolking. Er is een overvloed aan behandelingsopties beschikbaar waaronder chirurgie, occlusale aanpassing en gedrags- en fysiotherapie. Veel van deze behandelingen zijn invasief en tijdrovend. Dit geeft al aan hoe complex TMD kan zijn: het is lastig om uit alle mogelijkheden de beste optie te bepalen.

Massagetherapie activeert pijnpoorten

Het is gesuggereerd dat massagetherapie, waarbij pijnpoorten worden geactiveerd, een effectieve behandelingsoptie is. Dit stimuleert het parasympatische centrum en herstelt de spierkracht en flexibiliteit. Ook verbetert het lokale bloedcirculatie en de productie van endogene opioïden die de pijnperceptie verminderen, wat ontspannende effecten zou moeten hebben.

Lavendelolie kan pijn verminderen

Massages kunnen worden gecombineerd met aromatherapie. Van lavendelolie is bekend dat het antiseptische, kalmerende, circulatiestimulerende en celregeneratieve effecten heeft. Ook is al aangetoond dat het neuropatische, reumatische artritis en terminale kankergerelateerde pijn vermindert. Dit maakt de behandeling een interessante optie voor het behandelen van TMD-klachten. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar de effecten bij dergelijke patiënten.

Onderzoek met drie groepen

Onderzoekers van de afdeling prosthodontie van de universiteit van Istanbul in Turkije besloten daarom de behandeling bij TMD te onderzoeken. 91 patiënten werden onderverdeel in drie groepen: groep L kreeg daadwerkelijk aromatherapiemassages met lavendelolie, groep P kreeg de massages met amandelolie als placebo en groep C fungeerde als de controlegroep. De massages van 50 minuten vonden twee keer per week plaats gedurende acht weken. Tijdens de massage werden de intraorale, myofasciale en omliggende gebieden gemasseerd met 6 ml olie. De patiënten werden voor de behandeling, gelijk erna en twee maanden later geëvalueerd.

Minder pijn en groetere mondopening

Voor de interventie hadden de patiënten pijnwaardes tussen de 6 en 9 op de visueel analoge schaal. Dit was bij groep L significant lager na de behandeling: zowel gelijk als twee maanden erna gaven patiënten in deze groep hun pijn een score tussen de 1 en 3. Ook groep P ervoer een verlichting van pijn, echter slechts tot een pijnscore tussen de 3 en 5. Daarnaast konden lavendeloliedeelnemers hun mond significant verder openen dan de rest.

Verder onderzoek nodig

Enkele beperkingen van de studie zijn de korte follow-upperiode en het feit dat de meeste deelnemers vrouw waren. Ook was er geen karakterisering van de ernst van de aandoening. Desondanks schrijven de auteurs dat dit de eerste studie is “die lavendelaromatherapie bij dit soort patiënten probeert en effectieve resultaten bereikt”. Verder onderzoek is nodig om het potentieel van deze behandeling te begrijpen en informatie te verzamelen hoe het andere soorten aandoeningen kan helpen.

Bron:
Cranio

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z