Rol weggelegd voor tandartsen bij signalering kindermishandeling

meldcode

Er is een belangrijke rol weggelegd voor tandartsen om kindermishandeling te signaleren.

Ter Meulen is onafhankelijk adviseur jeugdzorg en al jarenlang expert op het terrein van signaleren en voorkomen van kindermishandeling. Volgens haar kunnen tandartsen een belangrijke schakel zijn omdat ze de meeste kinderen één keer in het half jaar controleren. Zij zouden daarom een rol kunnen spelen bij het melden van kindermishandeling. Een uitgewerkt plan de campagne voor de wijze waarop tandartsen een actievere rol kunnen spelen bij het signaleren van kindermishandeling is er overigens nog niet.

Discussie
Over de rol van professionals in hulpverlening en gezondheidszorg bij de signalering van kindermishandeling is al jaren een discussie gaande. Als het aan het demissionair kabinet ligt, komt er in 2011 een meldcode. Voor professionals met een medisch beroepsgeheim, zoals artsen en tandartsen geldt nu al dat ze bij een vermoeden van kindermishandeling het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) kunnen informeren. Ook in het geval de direct betrokkenen daar geen toestemming voor geven.

Friese ziekenhuizen
Vorige week is bekend geworden dat Friese Ziekenhuizen de signalering kindermishandeling en huiselijk geweld verscherpen. Deze ziekenhuizen zijn gestart met signalering en aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld. De ziekenhuizen maakten eerder nog te weinig melding van deze praktijken. Het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK/BJZ) en het Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG/Fier Fryslân) spelen een grote rol bij de meldingen en de toeleiding naar hulp.

Te weinig aandacht
Eind vorig jaar bracht de Inspectie voor de Gezondheidszorg het rapport ´Spoedeisende eerste hulp afdeling van ziekenhuizen signaleert kindermishandeling nog onvoldoende: gebroken arm nog te vaak een ongelukje’. De Inspectie concludeert daarin dat slechts 4 procent van het totale aantal meldingen bij de AMK’s afkomstig is van ziekenhuizen. Volgens de Inspectie krijgt het onderwerp te weinig aandacht, en schieten scholing, protocollering en registratie te kort.

Haaglanden
Het Medisch Centrum Haaglanden is in 2008 een project gestart met als doel kindermishandeling meer te signaleren en melden. In een jaar is het aantal meldingen bij het AMK aldaar gestegen van enkele naar bijna 200 meldingen. Na onderzoek door het AMK bleken in 95 procent van deze meldingen de zorgen terecht en kon voor betrokkenen hulp georganiseerd worden. Dit succes heeft het Friese AMK en de vijf Friese ziekenhuizen gestimuleerd eenzelfde project te starten. De bedenkers van het Haagse protocol zijn in Friesland uitgenodigd met als doel de signaleringswijze van de Friese ziekenhuizen te helpen verbeteren. Het ASHG/Fier Fryslân sluit bij deze opzet aan om de route huiselijk geweld in het protocol vast te leggen. Het AMK en het ASHG werken al enige jaren samen aan de Friese Aanpak van Kindermishandeling en Huiselijk Geweld. Deze ontwikkeling sluit nauw aan bij de nieuwe meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld die per 1 januari 2011 landelijk verplicht wordt gesteld voor onder andere onderwijs- welzijn en zorgorganisaties.

Oorzaak verwonding
Slachtoffers van kindermishandeling en huiselijk geweld kunnen dermate gewond raken dat zij voor behandeling en soms voor een opname naar het ziekenhuis moeten. Huiselijk geweld en kindermishandeling wordt te weinig benoemd door slachtoffers zelf als oorzaak van hun verwonding. Zo kan het voorkomen dat de betrokkenen naar huis gaan zonder dat hen hulp geboden wordt voor de geweldservaring en zonder dat eventueel betrokken kinderen in beeld zijn bij het AMK of het ASHG.

Nieuwe protocol
Vanaf 15 april werken alle Friese ziekenhuizen met het nieuwe protocol signalering Kindermishandeling en Huiselijk Geweld. De werkwijze wordt ondersteund door alle directies van de ziekenhuizen. Sterk in deze aanpak is de eenduidige aanpak. Patiënten kunnen niet meer shoppen in de provincie tussen verschillende ziekenhuizen. Er zijn aandachtsfunctionarissen aangesteld, daarmee heeft het thema kindermishandeling en huiselijk geweld prioriteit gekregen. Een aantal medewerkers van de ziekenhuizen zijn al opgeleid om signalen te duiden en bespreekbaar te maken. Met ouders/betrokkenen wordt de zorg besproken en wanneer een melding gedaan wordt, wordt deze direct gefaxt naar het AMK. De melding wordt onderzocht en in samenwerking met het ASHG wordt waar nodig en gevraagd direct hulp georganiseerd voor alle betrokkenen. Deze hulp kan variëren van enkele gesprekken tot behandeling bij Friese hulpverleningsorganisaties, afhankelijk van de onderliggende problematiek. Snel handelen is mogelijk omdat er een directe contactlijn is tussen de ziekenhuizen, het AMK en het ASHG. Kijlstra Ambulance groep Friesland en de dokterswacht Friesland zijn voornemens ook met dit protocol te gaan werken.

Bron:
Sozio
Door Olaf Stomp

Olaf Stomp

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Kindertandheelkunde, Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *