Stamcellen uit tandvleesweefsel om zenuwen te herstellen

Stamcellen uit tandvleesweefsel om zenuwen te herstellen

Een persbericht van de Universiteit van Pennsylvania laat zien dat onderzoekers stamcellen uit tandvleesweefsel halen om zenuwen te herstellen. Deze aanpak zou kunnen worden gebruikt om bij patiënten met mondkanker of gezichtsletsel de motorische functies en sensaties te herstellen na een reparatie met hun eigen weefsel.

Autograft

Voor het herstellen van een ernstige zenuwbeschadiging in de craniofaciale regio gebruiken chirurgen een zenuw uit een arm of been om beweging of gevoel te herstellen. Dit wordt een autograft genoemd en is de standaardbehandeling van zenuwbeschadiging. Echter resulteert het niet altijd in volledige zenuwregeneratie en kan het leiden tot beschadiging van het gezonde lichaamsdeel.

Gingivale mesenchymale stamcellen

Onderzoekers van de afdeling Oral and Maxillofacial Sugery bij de Penn Dental Medicine halen gingivale mesenchymale stamcellen (GMSC’s) uit tandvlees om deze om te zetten in Schwann-achtige cellen. Schwann-achtige cellen zijn de pro-regeneratieve cellen van het periferen zenuwstelsel die myeline en neurale groeifactoren aanmaken. Zij konden hierbij hun eerdere kennis van het toepassen van GMSC’s en de omzetting in Schwann-achtige cellen gebruiken.

Collageensteiger

De onderzoekers toonden aan dat het infuseren van een collageensteiger met de GMSC’s en het gebruiken ervan om aangezichtszenuwletsel bij dieren te repareren net zo effectief was als een autotransplantatie. Het team blijft de methode verder onderzoeken om ook grotere gaten, die vaak het gevolg zijn van operaties waarbij tumoren worden verwijderd of trauma’s, te repareren.

Conclusie

Deze aanpak zou dus kunnen worden gebruikt om bij patiënten met mondkanker of gezichtsletsel de motorische functies en sensaties te herstellen na een reparatie met hun eigen weefsel. De groep van onderzoekers richt zich met name op het hoofd en nek, echter zou verder werk aan dit model ook kunnen leiden tot zenuwreparatie in andere delen van het lichaam.

Bron:
PR Newswire

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z