Voeding en aften
Aften kunnen worden veroorzaakt door voedselovergevoeligheid en andere factoren zoals stress en bepaalde ziektes. Welke zijn dit en hoe kunnen aften voorkomen worden?
Print de informatie hier uit en geef het mee aan uw patiënten.
Mogelijke voedselovergevoeligheid
- Koemelk
- (Oude) kaas
- Zwitserse kaas
- Schelpdieren
- Gerst, tarwe, rogge
- Vijgen
- Witbrood
- Citrusvruchten
- Conserveringsmiddelen
- Azo-kleurstoffen
- (Sterke) Kruiden
- Noten
- Chocolade
- Kauwgom
- Appels
- Kiwi, ananas, mango, papaja
Chocolade en noten veroorzaken de meeste voedselovergevoeligheid gepaard met aften.
Andere factoren
- Stress
- Trauma
- Headmatinic deficiëntie (20%)
- Sodium laurylsulphate / laurethsulfaat (schuimmiddel in tandpasta)
- Stoppen met roken
- Ziekte van het maagdarmkanaal (3%)
- Endocriene factoren
- Immuundeficiëntie
- Voedselallergie
- Drugs
- Syndroom van Behcet
De meeste mensen met aften zijn echter gewoon gezond.
Aften zijn geassocieerd met anemie (bloedarmoede) en deficiëntie van vitamine B12, foliumzuur en ijzer. 20% van de patiënten met aften hebben een deficiënt. 60% van de mensen met een deficiëntie merkte een verbetering met de juiste supplementen.
Welke onderzoeken?
- Totaal-bloed analyse
- Onderzoeken op coeliakie (glutenintolerantie)
Symptomen:
– Diarree
– Obstipatie
– Groeiachterstand / gewichtsverlies
– Anemie
– Osteoporose
– Lactase deficiëntie
– Vitaminen- en mineralen deficiënties
– Vertraagde puberteit
– Menstruatie en fertiliteitstoornissen
– Aften
– Slecht aangelegd glazuur
– Vermoeidheid
– Buikklachten
De oplossing
Vitamine B(12) toediening is een simpele, goedkope en risicoarme behandeling die effectief lijkt bij patiënten met aften, ongeacht het niveau van vitamine B12 in het bloed. U kunt ook proberen of u uw patiënt baat heeft bij de tandpasta van Zendium.
Print de informatie hier uit en geef het mee aan uw patiënten.
Bron:
Cursus mondgezondheid en voeding van Louise Witteman
Door: Lieneke Steverink-Jorna, mondhygiënist