Voeding en aften

eten - groenten

Aften kunnen worden veroorzaakt door voedselovergevoeligheid en andere factoren zoals stress en bepaalde ziektes. Welke zijn dit en hoe kunnen aften voorkomen worden?

Print de informatie hier uit en geef het mee aan uw patiënten.

Mogelijke voedselovergevoeligheid

  • Koemelk
  • (Oude) kaas
  • Zwitserse kaas
  • Schelpdieren
  • Gerst, tarwe, rogge
  • Vijgen
  • Witbrood
  • Citrusvruchten
  • Conserveringsmiddelen
  • Azo-kleurstoffen
  • (Sterke) Kruiden
  • Noten
  • Chocolade
  • Kauwgom
  • Appels
  • Kiwi, ananas, mango, papaja

Chocolade en noten veroorzaken de meeste voedselovergevoeligheid gepaard met aften.

Andere factoren

  • Stress
  • Trauma
  • Headmatinic deficiëntie (20%)
  • Sodium laurylsulphate / laurethsulfaat (schuimmiddel in tandpasta)
  • Stoppen met roken
  • Ziekte van het maagdarmkanaal (3%)
  • Endocriene factoren
  • Immuundeficiëntie
  • Voedselallergie
  • Drugs
  • Syndroom van Behcet

De meeste mensen met aften zijn echter gewoon gezond.

Aften zijn geassocieerd met anemie (bloedarmoede) en deficiëntie van vitamine B12, foliumzuur en ijzer. 20% van de patiënten met aften hebben een deficiënt. 60% van de mensen met een deficiëntie merkte een verbetering met de juiste supplementen.

Welke onderzoeken?

  • Totaal-bloed analyse
  • Onderzoeken op coeliakie (glutenintolerantie)
    Symptomen:
    – Diarree
    – Obstipatie
    – Groeiachterstand / gewichtsverlies
    – Anemie
    – Osteoporose
    – Lactase deficiëntie
    – Vitaminen- en mineralen deficiënties
    – Vertraagde puberteit
    – Menstruatie en fertiliteitstoornissen
    – Aften
    – Slecht aangelegd glazuur
    – Vermoeidheid
    – Buikklachten

De oplossing
Vitamine B(12) toediening is een simpele, goedkope en risicoarme behandeling die effectief lijkt bij patiënten met aften, ongeacht het niveau van vitamine B12 in het bloed. U kunt ook proberen of u uw patiënt baat heeft bij de tandpasta van Zendium.

Print de informatie hier uit en geef het mee aan uw patiënten.

Bron:
Cursus mondgezondheid en voeding van Louise Witteman

Door: Lieneke Steverink-Jorna, mondhygiënist

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid