Stop preventie niet op 18-jarige leeftijd

Preventie

Australisch onderzoek laat zien dat er na het 18e jaar nog steeds een opgaande lijn te zien is van nieuwe cariës. ‘We zouden meer tijd moeten besteden aan preventie’, zei prof. dr Van Loveren tijdens het NVT-congres Het Gat.



In deze lezing toont Van Loveren, bijzonder hoogleraar Preventieve Tandheelkunde aan de Universiteit van Amsterdam, aan dat al op 18-jarige leeftijd stoppen met preventie niet aan te bevelen is. In een Australisch onderzoek is men tot de conclusie gekomen dat er na het 18e jaar nog steeds een opgaande lijn te zien is van nieuwe cariës.

Verandering Gezondheid en Gedrag
‘We zouden van Ziekte en Zorg (ZZ) moeten streven naar een verandering van Gezondheid en Gedrag (GG)’, zei Van Loveren. Al maar meer preventie in de tandartsstoel leidt niet tot meer resultaat. Integendeel, de patiënt kan zich ten onrechte beschermd voelen en laat de eigen mogelijkheden onbenut. Devies: de patiënt meer eigen verantwoordelijkheid geven en hem de preventie niet uit handen nemen. Het Deense Nexöproject is daar een goed voorbeeld van. De belangrijkste preventiemaatregel is het poetsen met fluoridetandpasta. Om de effectiviteit hiervan te waarborgen, wordt op individueel niveau de afspraakfrequentie vastgesteld. Dit varieert van 1 tot 18 maanden, gebaseerd op de betrokkenheid bij en het succes van de preventie. Experimenten met dit model in Nederland tonen een groot succes aan.

Mislukte preventie
Van Loveren stelt dat een vulling mislukte preventie is. Bij iedere vulling zouden we ons beter moeten realiseren wat er fout is gegaan en hoe dit kan worden bijgestuurd. We zouden veel meer aandacht moeten besteden aan preventie, want het loont. Preventieve behandelingen zijn goedkoper dan conserverende behandelingen.

CSI-score
Hij stelt ook dat de DPSI-index alleen tandsteen en paroproblemen in kaart brengt en niets zegt over de cariësactiviteit. Van Loveren pleit voor de invoering van de CSI- (Cariës Strategy Indicator) score. In deze score wordt per sextant de hoogste cariësscore genoteerd. Het doel van de behandeling is om de score naar beneden te brengen. Door bij het volgende bezoek de score weer op te nemen is snel en eenvoudig vast te stellen of dit doel bereikt is.


Prof. dr. Cor van Loveren studeerde tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht van 1970-1976. In 1977 werd hij docent op de afdeling Sociale en Preventieve Tandheelkunde in Utrecht, belast met het onderwijs in de klinische preventie. Vervolgens verhuisde hij naar ACTA, waar hij sindsdien werkt bij de afdeling Cariologie Endodontie Pedodontologie. Hij geeft onderwijs en doet onderzoek op het gebied van de preventieve tandheelkunde en publiceert regelmatig in zowel nationale als internationale tijdschriften. In 1978 werd hij lid van het Adviescollege van het Ivoren Kruis en leidt dit college sinds 2000 als voorzitter. In november 2005 is hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Preventieve Tandheelkunde aan de Universiteit van Amsterdam vanwege het Ivoren Kruis. Van 2009 tot 2011 was hij voorzitter van ORCA, de Europese organisatie voor cariësonderzoek.

Verslag door Marian Vrolijk voor dental INFO van de lezing van prof. dr. Cor van Loveren tijdens het NVT-congres Het Gat





Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Mondhygiëne