Vijf tips om feedback te geven aan uw baas

Voorbeeld formulier 360 graden feedback

Als u nauw met iemand samen werkt, heeft u goed inzicht in diens prestaties. Ook in die van uw baas. Maar kunt u uw inzicht wel delen met uw baas?

Amy Gallo stelt op Harvard Business Review dat correcte en doordachte feedback niet alleen uw baas kan helpen, maar ook uw werkrelatie kan verbeteren. Uw input kan ertoe bijdragen dat uw baas zichzelf ziet zoals anderen dat doen en er daardoor aan bijdragen dat hij/zij bepaald gedrag verandert. Maar stap niet zomaar naar uw baas met uw ongezouten kritiek. Houd de volgende overwegingen in gedachten:

  1. De relatie komt voor alles
    Of u wel of geen feedback kunt geven, is afhankelijk van de relatie die u met uw baas heeft. Ten eerste moet er onderling vertrouwen zijn. Ten tweede moet u inschatten of uw baas openstaat voor uw input. Als u weet dat uw baas nooit openstaat voor kritiek en/of als uw relatie niet al te stabiel is, kunt u beter uw mond houden. Staat uw baas er wel voor open en hebt u een goede verstandhouding, dan bent u het hem of haar bijna verplicht om eerlijk te zijn. Verder moeten uw bedoelingen oprecht zijn en uw feedback vooral bedoeld zijn om uw baas te helpen, niet om hem of haar de grond in te boren.
  2.  Wachten op een uitnodiging of zelf een gesprek aanvragen?
    Al is uw relatie nog zo goed, het is niet slim om met allerlei ongevraagd advies te komen. Idealiter zou uw baas u moeten vragen om uw input en aangeven wat hij of zij van u zou willen op het gebied van feedback. Het zou kunnen dat uw baas bezig is met zijn/haar eigen ontwikkeling en u vraagt te letten op bepaald gedrag waaraan hij/zij werkt. Maar in de echte wereld werkt het niet altijd zo. Als uw baas niet rechtstreeks om feedback vraagt, kunt u vragen of hij/zij daarvoor open staat, bijvoorbeeld in het kader van een nieuw project. Nogmaals: doe dit alleen als uw bedoelingen oprecht en goed zijn. Maak duidelijk dat u wilt helpen, geen steken onder water uit wilt delen.
  3. Focus op uw eigen perspectief
    Als uw baas aangeeft open te staan voor feedback, kan het erg verleidelijk zijn precies te vertellen wat u anders zou doen in zijn/haar positie. Geef echter alleen feedback op basis van wat u ziet en hoort. Formuleer uw feedback ook altijd vanuit uzelf. Zeg bijvoorbeeld: ‘het viel mij op dat u….’ Op deze manier toont u uw baas hoe hij/zij overkomt op anderen. Dit kan van onschatbare waarde zijn voor een leidinggevende. Uitgaan van uw eigen perspectief houdt ook in dat u zich de beperkingen van uw gezichtspunt realiseert. U ziet maar een deel van de totale prestaties en werkzaamheden van uw baas en u kent wellicht lang niet alle eisen die er aan hem/haar gesteld worden. Maak nooit de fout te veronderstellen dat u het allemaal beter weet. Ook hier gelden de algemene regels van goede feedback: wees eerlijk en baseer uw feedback op feiten. Begin met opbouwende kritiek en als er iets beter kan, zeg dan meteen hoe dat eventueel zou kunnen in uw ogen. Wees specifiek en gedetailleerd en wijs niet met een beschuldigende vinger.
  4. Als uw baas terugbijt
    Hoe goed en doordacht u uw feedback ook presenteert, de kans bestaat altijd dat uw baas boos wordt of zich aangevallen voelt. Heeft hij of zij u zelf gevraagd om feedback, leg dan duidelijk uit dat u alleen maar doet wat er van u gevraagd is. Soms kan het helpen om de feedback anders te formuleren. U kunt bijvoorbeeld toelichten waarmee specifiek gedrag het bereiken van specifieke doelen in de weg staan. Let goed op de reactie om in te schatten of de feedback goed valt en welke onderwerpen taboe zijn. Richt u op het positieve.
  5. Zeg bij twijfel liever niets
    Weet u niet zeker of uw baas uw feedback wel wil horen of ligt het onderwerp erg gevoelig, dan is het bijna altijd beter om maar niets te zeggen. Er is geen reden om uw relatie of uw baan op het spel te zetten, behalve als u vindt dat het gedrag van uw baas het bedrijf of uw afdeling schaadt. U kunt er in dat geval overigens beter voor kiezen om anoniem feedback te geven, bijvoorbeeld middels een 360 graden feedback procedure.

Bron:
Managersonline

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Opinie, Thema A-Z