13.000 jaar oude tanden met vulling gevonden
In Italië is een paar voortanden gevonden van 13.000 jaar oud, mét vulling gemaakt van bitumen. Ook in de IJstijd waren er dus al tandartsen!
Archeologische vondst
De vondst van de voortanden werd gedaan op de archeologische vindplaats Riparo Fredian in de buurt van Lucca in Noord-Italië. Het gaat om de twee bovenste centrale snijtanden van één persoon.
Beide tanden hebben een groot gat aan de oppervlakte, dat zich uitstrekt tot in de tandholte. Volgens Stephano Benazzi, een archeoloog aan de Universiteit van Bologna, is dit vrij ongebruikelijk, niet iets wat je in normale tanden ziet.
Kleine tekens
Met verschillende microscopische technieken hebben Benazzi en zijn team de binnenkant van de gaten bekeken. Ze vonden een reeks kleine horizontale tekens, die er op duiden dat er holtes zijn geboord en vergroot, waarschijnlijk met kleine, stenen gereedschappen.
De tekens lijken op andere die Benazzi en zijn collega’s elders in Italië vonden op tanden van 14.000 jaar oud. Dit is het oudste voorbeeld van tandheelkunde bij de mens.
Sporen van bitumen
Nieuw bij de laatste vondst is echter, dat de gaten sporen bevatten van bitumen met plantaardige vezels en haren. Benazzi denkt dat dit overblijfselen zijn van prehistorische vullingen. Het lijkt er op dat de planten en haren gelijktijdig met het boren zijn aangebracht. Het zijn dus geen etensresten.
Waarschijnlijk werden de holtes uitgeboord en met bitumen gevuld om de pijn te verminderen en om voedsel uit de tandholte te houden. Net als in de moderne tandheelkunde dus!
Antiseptisch middel
Volgens Claudio Tuniz, een archeoloog aan de Universiteit van Wollongong in Australië zijn de bitumen, samen met enkele medicinale planten, gebruikt als een antiseptisch middel.
Deze tanden laten volgens hem zien dat de mens al tandartspraktijken had ontwikkeld voordat we voedingsmiddelen zoals granen en honing gingen produceren. Deze voedingsmiddelen worden verantwoordelijk gehouden voor een dramatische toename van tandheelkundige problemen.
Verandering in voedingspatroon
Tijdens het Paleolithicum, toen de eigenaar van deze tanden leefde, onderging Europa grote culturele veranderingen, zoals de komst van nieuwe mensen vanuit het Nabije Oosten. Volgens Benazzi kunnen ze nieuwe soorten voedsel hebben meegebracht, wat tot meer gaatjes heeft geleid.
“Deze verandering in het voedingspatroon en het ontstaan van gaatjes kunnen hebben geleid tot tandheelkunde,”
Bron:
Wiley Online Library