Opgesloten tand blijkt zeldzaam reusachtige speekselsteen te zijn
Een man in India ging naar een particuliere tandartspraktijk met klachten in zijn onderkaak. Na onderzoek dacht men dat het een mandibulaire tand betrof, maar bleek dat het om een reusachtige speekselsteen ging.
Met pijnklachten en zwelling naar de kaakchirurg
De 37-jarige man was verwezen naar een kaakchirurg nadat hij pijnklachten en een zwelling in zijn onderkaak had. Tijdens kauwen en eten verergerde de pijn en intraoraal onderzoek liet een verminderde mondopening zien. Er was echter geen plaatselijke temperatuursverhoging en ook beide kaken hadden normale tanden zoals te zien was op een orthopantomogram van de patiënt.
Röntgenfoto laat harde groei onder premolaren zien
De röntgenfoto onthulde de aanwezigheid van een harde groei onder zijn premolaren. De aanvankelijke diagnose was dan ook een aangedane mandibulaire tand die chirurgisch verwijderd zou moeten worden. Om dit verder te onderzoeken werd een echo gemaakt zodat de zwelling van het zachte weefsel beter bestudeerd kon worden.
Geen tand maar speekselsteen
De beelden lieten zien dat de ‘tand’ eigenlijk een speekselsteen is, een massa gekristalliseerde mineralen die vastzit in de speekselklier. Normaal zijn deze niet groter dan een paar millimeter maar deze was maar liefst 2 centimeter lang, een erg zeldzaam exemplaar. Ze worden geassocieerd met uitdroging, tabak roken en infectie. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de speekselklier sialolithiase produceert wanneer het abnormaal veel calcium gaat produceren als gevolg van bijvoorbeeld voedselresten of bacteriën.
Operatieve verwijdering
Normaal gesproken worden zulk soort patiënten geadviseerd om de speekselklier te stimuleren om de speekselsteen eruit te krijgen. Bij zo’n groot geval is dit echter niet mogelijk. Met behulp van dissectie met een stomp instrument werd de sialolithiasis uiteindelijk verwijderd. De man had een rustige genezing en de symptomen van pijn en zwelling zijn verdwenen.
Bekijk de afbeelding van de speekseltand bij de bron hieronder.
Bron:
BMJ Cases,
IFLScience