NVM: Onjuistheden over de Leergang Parodontologie

De NVM vindt dat er feitelijke onjuistheden staan in het verslag waarin parodontoloog Jeroen Zweers aan het woord komt over de Leergang Parodontologie. “Alle opleidingen hebben de basiskennis en -vaardigheden voor parodontologie in het reguliere curriculum opgenomen. Voor verdere scholing is er een minor Parodontologie.”

De Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten vindt dat er feitelijke onjuistheden staan in het verslag waarin parodontoloog Jeroen Zweers aan het woord komt.
De Achterhoekse studieclub van mondhygiënisten nodigde onlangs Zweers uit om te praten over zijn vak, verwijzen en het geheim van parodontale stabiliteit. In het verslag , dat nog te lezen is op dentalinfo.nl, staat dat hij graag samenwerkt met mondhygiënisten, maar als het over borende mondhygiënisten gaat, hij wat bezorgd kijkt. Op sommige HBO’s Mondzorgkunde is parodontologie een minor geworden. “Naar mijn idee is parodontologie de basis van de opleiding tot mondhygiënist. Ik heb van verschillende collega’s vernomen dat de handvaardigheid en kennis over parodontologie van recentelijk afgestudeerde mondhygiënisten steeds vaker te kort schiet. Dat er nu zelfs plannen zijn om de HBO Mondzorgkunde te verlengen met een post-HBO parodontologie is de wereld op zijn kop.”

Scalen en planen
Oddy Folgerts, beleidsmedewerker Onderwijs, Scholing en Wetenschap bij de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten, wil op deze uitspraken reageren. Sinds de komst van de 4-jarige opleiding leren mondhygiënisten in spé om te prepareren en te restaureren. Daarmee is er ook een minor Parodontologie gekomen. Leren dan niet alle studenten Mondzorgkunde meer te scalen en te planen? “Alle opleidingen hebben de basiskennis en -vaardigheden met betrekking tot parodontologie in het reguliere curriculum opgenomen. Voor diegene die zich verder wil scholen in de Parodontologie is binnen de reguliere opleiding een minor Parodontologie”, antwoordde Folgerts.

Leergang Parodontologie
Wat is dan de reden van het ontwikkelen van de post-HBO Parodontologie? “De NVM spreekt niet over een post-HBO-opleiding, maar over de Leergang Parodontologie (LP). De LP is een verdieping en verbreding van kennis en vaardigheden op het gebied van parodontologie en voor alle mondhygiënisten die affiniteit hebben met parodontologie. Daarnaast heeft de Leergang Parodontologie als doel om de (regionale) samenwerking tussen de mondhygiënisten, parodontologen en andere (mond)zorgprofessionals te bevorderen en het kwalitatief handelen als het gaat om de parodontologie gezamenlijk aan te pakken. De NVM heeft als missie: ‘Het bevorderen van professionele, preventieve mondzorg voor alle Nederlandse inwoners en het creëren van voorwaarden voor mondhygiënisten om deze hoogwaardige mondzorg te verlenen’. Bovendien heeft de NVM als doelen gesteld om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te stimuleren en inhoudelijk het beroep verder te ontwikkelen. De NVM wil middels de ontwikkeling van de Leergang Parodontologie niet alleen een bijdrage leveren aan de kwaliteit en de inhoudelijke ontwikkeling van het beroep, maar ook aan de doelmatigheid en doeltreffendheid van de mondzorg.

Interesse bij mondhygiënisten
De NVM onderzocht of er een vraag is onder haar leden om de LP uiteindelijk echt van start te laten gaan, ook bleek de interesse uit congresbezoek. Het congres over parodontologie in 2010 was één van de drukbezochtste NVM-congressen ooit. Uit onderzoek van twee studenten Mondzorgkunde van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in 2011 over bij- en nascholing bleek dat 70.2% van de 490 mondhygiënisten interesse heeft in bij- en nascholing op het gebied van parodontologie. Ook heeft de NVM tijdens het NVM Voorjaarscongres 2013 na toelichting van de heer dr. Schelte Fokkema, MSc, op de ontwikkeling van de LP een peiling uitgevoerd onder congresbezoekers naar de belangstelling voor een LP. Ruim 70% van de aanwezige mondhygiënisten (226 stemmen in totaal) gaven aan dat zij geïnteresseerd zijn in de LP, bovendien bleek dat de ruime meerderheid (82%) zijn klinische tijd primair besteedt aan parodontologie. Ook de DCM-cursussen over de parodontologie worden altijd goed bezocht door mondhygiënisten. Folgerts: “De afgelopen jaren is veel variëteit ontstaan als het gaat om scholing op het gebied van parodontologie en de kwaliteit en het niveau van dergelijke scholing verschilt. Vanuit het werkveld is behoefte aan een eenduidige en gecertificeerde scholing voor mondhygiënisten op het gebied van de parodontologie.”

Verdieping en verbreding

Hoe zal de LP eruit komen te zien en wanneer kunnen mondhygiënisten zich gaan aanmelden?
“Kort gezegd is de LP een verdieping en verbreding van kennis en vaardigheden op het gebied van de parodontologie. Op dit moment is de LP volop in ontwikkeling. De Leergang Parodontologie zal bestaan uit een theoretisch deel in de vorm van wetenschappelijke seminars en een praktijkgedeelte in de vorm van een klinische stage. Begin 2015 zal de LP aangeboden worden via DentalCourses Mondhygienisten (DCM). Meer informatie over de precieze invulling van de LP zal later dit jaar bekend worden gemaakt.

Is de LP enkel voor de mondhygiënisten die de 4-jarige opleiding zonder minor parodontogie hebben gevolgd?
“De LP is voor alle mondhygiënisten die affiniteit hebben met parodontologie.” De LP is dus niet alleen voor die categorie mondhygiënisten, maar ook voor de mondhygiënisten die de 2- of 3-jarige opleiding hebben gedaan of diegene die de minor parodontologie hebben gedaan.

Bij elkaar kan het dus een behoorlijk lange opleiding zijn. Is vijf jaar leren niet erg lang voor mondhygiënisten? Is dat niet een beetje te veel van het goede en erg duur?
“De LP is geen voltijds jaar (1640 uur), dus deze aanname klopt niet. Aangezien de LP in deeltijd te volgen is, varieert de duur van de LP van 12 tot 18 maanden, afhankelijk van de door de mondhygiënist zelf gekozen tijdspanne. Het is juist een investering: Door het volgen van de LP wordt de rol van de mondhygiënist en de samenwerking met ander mondzorgprofessionals binnen het mondzorgteam versterkt, waardoor ze nog doelgerichter en doelmatiger patiënten kunnen behandelen. Kortom, een win-winsituatie voor alle partijen. Bovendien wordt met de LP door mondhygiënisten gewerkt aan verdere kwaliteitsbevordering m.b.t de beroepsuitoefening en wordt inhoudelijk het beroep verder ontwikkeld.”

Al met al is geen sprake van een comeback. De paro-mondhygiënist is immers nooit weggeweest! De mondhygiënist krijgt enkel de kans om zich nog verder te ontwikkelen in de parodontologie middels de Leergang Parodontologie.

Door: Lieneke Steverink-Jorna, mondhygiënist

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Parodontologie, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *