Nieuwe techniek met plasmastraal lost tandproblemen pijnloos op

Combinatie van opioïden en NSAIDs werkt beter tegen pijn na tandextractie dan ibuprofen

Vergeet de vervaarlijke boor van de tandarts. Over drie tot vijf jaar zitten we onder de plasmastraal om onze rotte tanden te laten genezen. Althans, dat is wat de Duitse dokter Stefan Rupf aankondigt in het vakblad ‘Journal of Medical Microbiology’.

Plasmastraal zou de tandenboor vervangen
Angst voor de boor is nu voor één op de zeven mensen dé reden om een hoogdringend bezoek aan de tandarts tegen beter weten in uit te stellen. Dokter Stefan Rupf van de Homburg-universiteit in Saarland (Duitsland) voorspelt dat de plasmastraal op korte termijn de tandenboor zal vervangen. ‘Koud plasma doet hetzelfde als een boor, maar is helemaal niet pijnlijk. Over drie tot vijf jaar wordt dit de standaardmethode bij tandartsen.’

Elektrisch geladen gas
Plasma is in de natuurkunde een hoog energetische toestand van materie: de allesovertreffende trap van vast naar vloeibaar naar gas, waarbij gas onder dermate hoge druk en temperaturen staat dat elektronen wegkoken van hun atomaire kernen zodat een elektrisch geladen gas overblijft. Plasma’s zijn in het heelal de meest voorkomende vorm van materie, het hoofdbestanddeel van sterren, maar op onze aardse planeet zijn plasma’s zeer kortstondige verschijnselen, bijvoorbeeld in experimentele fusiereactoren of in bolbliksems, in lasbogen en in plasmaschermen.

Dokter Rupf spuit heliumgas door haarfijne buisjes en bestookt ze met microgolven en laserlicht, waardoor het gas bij kamertemperatuur in zogenaamde plasmatoestand geraakt. Als hij dat plasma richt op holle tanden, doodt de straal alle bacteriën onder het glazuur van deze tanden, zonder de structuur ervan aan te tasten. Nu worden zieke, holle tanden uitgeboord en uitgeschuurd met een echte tandboor, vooraleer ze worden gevuld. Een pijnlijke en afschrikwekkende methode.

Spier- en brandletstels
Dr. Rupf testte zijn methode tot nog toe alleen uit op getrokken hoektanden. Eerstdaags wil hij zijn plasmastraal richten op levende tanden, in het gebit van levende mensen. Hij verwacht géén moeilijkheden, integendeel. Zijn optimisme wordt bevestigd door collega’s die nu al experimenteren met plasmastralen om beschadigde spierweefsels van topsporters te herstellen. Met dezelfde plasmastraal kunnen ook wonderen worden verricht bij het behandelen van brandletsels.

Bron
Nieuwsblad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Pijn | Angst, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *