Pijn na extractie van derde molaar kan mogelijk worden verminderd met behulp van laser
Chirurgische extractie van mandibulaire derde molaren gaat vaak gepaard met postoperatieve complicaties als pijn, oedeem en trismus. Volgens onderzoek dat is gepubliceerd in BMC Oral Health kan het bestralen van de kaak met een diodelaser van 940 nm de pijn van een patiënt verminderen, hoewel het geen significant effect had op oedeem en trismus.
Intraoperatief trauma
Als gevolg van intraoperatief trauma gaan extracties van aangedane derde molaren in de onderkaak vaak gepaard met postoperatieve complicaties. In veel gevallen begint de pijn ongeveer vijf uur na de operatie en neemt deze geleidelijk af gedurende ongeveer een week. Om complicaties te minimaliseren, zijn meerdere strategieën voorgesteld, waaronder het voorschrijven van pijnstillers, cryotherapie en verschillende chirurgische sluitingstechnieken.
Lasertherapie is controversieel
Gezien de bijwerkingen van analgetica en de relatieve ineffectiviteit van sommige van de andere voorgestelde strategieën, kan lasertherapie een alternatief zijn. Hoewel lasers met een laag vermogen onder andere worden gebruikt om wondgenezing te verbeteren, blijft hun werkzaamheid voor pijnverlichting na chirurgische extractie van verstandskies controversieel. Slechts een beperkt aantal onderzoeken heeft klinische effectiviteit gemeld van low-levellasertherapie (LLLT) voor het verminderen van postoperatieve pijn, oedeem en trismus.
Klinische studie
Wetenschappers van de Arak University of Medical Sciences in Iran hebben daarom het effect van één LLLT-sessie op pijn, oedeem en trismus van chirurgische extractie van verstandskiezen onderzocht. Ze voerden een split-mouth, gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde klinische studie uit bij 25 gezonde volwassenen met asymptomatische, bilateraal beïnvloede mandibulaire derde molaren.
Laser met laag vermogen
De ene kant van de kaak van de patiënt werd willekeurig toegewezen om de laser te ontvangen en de andere kant werd toegewezen aan de controlegroep. Onmiddellijk na de operaties ontving het laserkwadrant 940 nm diodelaserbestraling met een laag vermogen (0,5 W, 10 J/cm2, continue-golfmodus gedurende 20 seconden) op drie punten in de kauwspier in contactmodus, schreven de auteurs.
Na twee weken werd de derde molaar aan de placebokant door dezelfde chirurg verwijderd met dezelfde standaardbenadering. De patiënten kregen gedurende drie dagen ibuprofen, antibiotica en een mondspoeling met chloorhexidine voorgeschreven.
Pijn, oedeem en trismus
De pijnscore werd twee en zeven dagen na de operatie gemeten met behulp van een visuele analoge schaal (VAS). Ook werd aan de patiënten gevraagd om zeven dagen lang een logboek bij te houden van hun pijnscores en het aantal pijnstillers dat ze tijdens deze periode hadden ingenomen. Om trismus te bepalen werd de afstand tussen de incisale randen van de snijtanden rechtsboven en rechtsonder van een patiënt bij maximale mondopening gemeten. Oedeem werd bepaald door de afstand tussen het kinpunt van de patiënt en de onderrand van de uitwendige gehoorgang te meten.
Minder pijn na bestraling
In de lasergroep was de gemiddelde pijnscore in de eerste zeven dagen na de operatie significant lager dan in de controlegroep. Ook het aantal ingenomen analgetica was gemiddeld genomen significant lager bij degenen die de lasertherapiesessie kregen. Oedeem was lager in de lasergroep, maar er was geen significant verschil met de controlegroep. Trismus was hetzelfde in beide groepen.
Ontstekingsremmende effecten
“LLLT activeert de macrofagen en reguleert de intracapillaire druk door de vasculaire permeabiliteit te verminderen, en oefent als zodanig ontstekingsremmende effecten uit”, zo leggen de auteurs de werking van low-levellasertherapie uit.
Meer onderzoek nodig
In andere studies bleek LLLT ook effectief trismus te kunnen verminderen. In dit onderzoek werd echter lokale extraorale bestraling gebruikt. Wanneer een hoger vermogen wordt gebruikt, diepere weefsels kunnen worden bereikt of andere spieren worden bestraald is de lasertherapie mogelijk ook effectief tegen trismus. Studies met grotere steekproefomvang en verschillende lasertypes en parameters moeten in de toekomst worden uitgevoerd, aldus de onderzoekers.
Bron:
BMC Oral Health