FA en ZnFA mogelijk potentiële botregeneratoren in de tandheelkunde
Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Dentistry zijn calciumfluoridefosfaatfluorapatiet (FA) of met zink gedoteerde FA (ZnFA) potentiële en effectieve botopvullers voor tandheelkundige applicaties.
Autotransplantaten
Tussen de 40% en 60% van de alveolaire botrand wordt geresorbeerd binnen twee tot drie jaar na tandextractie, ondanks het gebruik van autotransplantaten, allotransplantaten, gedemineraliseerde botmatrix en bottransplantaten.
Op dit moment is de beste manier om bot te regenereren een autotransplantatie, echter het gebruik ervan voor tandheelkundige implantaten is beperkt. Autotransplantaten brengen veel beperkingen met zich mee waaronder de kostbare en steriele operatieprocedure, daarom wordt vaak gedemineraliseerde botmatrix gebruikt.
FA en ZnFA
FA en ZnFA werden onderzocht door ze eerst tot schijven te persen en de anti-bacteriële eigenschappen te beoordelen. Deze schijven werden gebruikt om stamcellen te kweken waarbij de oppervlakten met de hoogste expressie van de botmarkers osteopontine en osteocalcine werden gebruikt voor het in vivo onderzoek.
Onderzoek
Tijdens het onderzoek werden 20 ratten verdeeld in vijf groepen waarbij een defect van 5 mm in de kaak werd gecreëerd. Het botdefect werd gevuld met 2% FA, FA, een autotransplantaat, gedemineraliseerde botmatrix of onbehandeld gelaten. Na 12 weken werden de defecten geëvalueerd.
Resultaten
Uit het onderzoek bleek dat de oppervlakken met FA en ZnFA de celgroei zouden kunnen ondersteunen en de osteogene differentiatie van stamcellen bevordert kan worden.
Daarnaast liet beeldvormingsanalyse een overeenkomst zien in botregeneratie tussen fluorapatiet-, zink-gedoteerdefluorapatiet en de autotransplantaatgroep.
Conclusie
Er is echter meer onderzoek nodig om de nauwkeurigheid van het botpercentage van de tanddefecten te meten.
Bron:
Journal of Dentistry