Onderzoek vergelijkt verschillende CAD/CAM composities

Na het bestuderen van meerdere CAD/CAM composities, is gebleken dat lithium disilicate glas keramiek de grootste buigsterkte heeft. Echter, alle andere materialen bleken ook prima te zijn wat betreft hun mechanische en optische eigenschappen.



Materialistisch en klinisch perspectief
Over het algemeen werd door de Duitse onderzoekers bevonden dat CAD/CAM composities een behoorlijke buigsterkte en hoge transparantie hebben. Vanuit materialistisch perspectief, werd glas keramiek het beste materiaal bevonden wat betreft verkleuring en slijtage. Vanuit klinisch perspectief werden echter alle verschillende composities als goed bevonden.

CAD/CAM composities en glas keramiek
Deze resultaten zijn gebaseerd op een studie naar zowel de mechanische als de optische eigenschappen van de verschillende composities. Het volgende werd getest:
– CAD/CAM composities Lava Ultimate (3M ESPE), Cerasmart (GC), Shofu Block HC (Shofu) en twee andere composities van Ivoclar Vivadent en Coltene/Whaledent
– Een leuciet (IPS Empress CAD, Ivoclar Vivadent)
– Een lithium disilicaat glas keramiek (IPS e.max CAD, Ivoclar Vivadent)

Vier eigenschappen
Elk van deze werd getest op buigsterkte, slijtage, verkleuring en doorschijnendheid. De buigsterkte werd beoordeeld aan de hand van de normen van de International Organization of Standardization. Om slijtage te testen werd gebruik gemaakt van simulaties met echte menselijke tanden, waarna een kwalitatieve analyse werd gedaan. Verkleuring werd gemeten aan de hand van een 14 dagen durende blootstelling aan allerlei materialen, als curry en rode wijn. De doorschijnendheid werd gemeten in een spectrofotometer.

Verschil tussen CAD/CAM en glas keramiek
Uit de testen bleek IPS e.max CAD de winnaar wat betreft buigsterkte. Glas keramiek en het hybride materiaal kwamen het beste uit de test qua slijtage, en glas keramiek bleek de laagste verkleuring te hebben. Hiermee werd de hypothese dat de slijtage van de CAD/CAM composities en van glas keramiek het zelfde zou zijn verworpen.

Conclusies
De conclusies van deze studie luidden als volgt:
– CAD/CAM composities toonden grotere buigsterkte dan de keramische en hybride materialen.
– Slechts een CAD/CAM compositie (Coltene/Whaledent) bleek vergelijkbaar op het gebied van slijtage met glas keramiek en het hybride materiaal. De overige composities toonden meer slijtage.
– Glas keramiek toonde lagere verkleuring dan alle CAD/CAM composities.

Onderzoek naar lange termijn
Er is geen klinische data beschikbaar over de levensduur van elk van deze materialen. De schrijvers geven daarom aan dat onderzoek naar de lange termijn noodzakelijk is. De uitslagen van dit onderzoek kunnen wel gebruikt worden voor korte- en medium termijn restauraties.

Bron: Science Direct en Dr BicusPid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Röntgen | Digitale tandheelkunde, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *