Wie mag rontgenfoto’s maken?
Er blijkt nog steeds verwarring te bestaan over het onderwerp stralingsdeskundigheid. Wie mag röntgenfoto’s maken?
In iedere praktijk waar röntgenopnamen gemaakt worden, dient tenminste één persoon met stralingsdeskundigheid 5 A/M (fysiek) in de praktijk aanwezig te zijn. Deze deskundigheid dient aantoonbaar te zijn door middel van een kopie van het deskundigheidsdiploma, dus niet op basis van jaar van afstuderen. Deze kopie van het deskundigheidsbewijs dient in het VGT/RTD KEW-dossier te zitten (onder bijlage F).
Aanwezigheid tandarts met 5A/M
Het is dus niet zo dat alle tandartsen die in de praktijk werkzaam zijn allemaal de deskundigheid 5 A/M moeten hebben. Er dient tenminste één tandarts met 5 A/M (fysiek) aanwezig te zijn als er röntgenopnamen worden gemaakt. Die is dan ook verantwoordelijk voor het juiste gebruik van deze röntgentoestellen. Evenwel, als deze deskundige op vakantie gaat, ontstaat er dus een probleem want dan is het maken van röntgenopnamen niet toegestaan. Immers, er is op dat moment geen deskundigheid in huis.
Beschikt een tandarts niet over het certificaat stralingshygiëne dan is hij of zij niet zelfstandig bevoegd en zal voor iedere opname officieel toestemming vragen aan een tandarts die wel beschikt over een geldig certificaat. Ook mag een tandarts die geen certificaat heeft, het maken van opnamen niet delegeren aan bijvoorbeeld een assistente.
Deskundigheidsdiploma
Een tandarts is pas stralingsdeskundige 5 A/M als hij/zij dat kan aantonen met een (kopie van een) deskundigheidsdiploma. Er is nog steeds heel veel verwarring over wanneer deze deskundigheid onderdeel is geworden van het curriculum. Verschillende faculteiten geven daar verschillende gegevens over af. Zo zou dat bij ACTA en de KUN-Nijmegen vanaf 1995 het geval zijn, maar bijvoorbeeld in RUG-Groningen konden tandartsen tot 2003 kiezen of zij deze deskundigheid wilden opnemen in hun studiepakket.
Op cursus
Hoe het ook zij, als een tandarts deze deskundigheid niet kan aantonen omdat de opleiding hiertoe nooit is gevolgd of omdat de faculteit de verklaring hierover niet (meer) kan verstrekken, dan moet de tandarts op cursus voor het verkrijgen van deze deskundigheid, ongeacht of deze – misschien wel / misschien niet – in de opleiding is gegeven. Het criterium is dus de aantoonbaarheid, niet de afstudeerdatum.
In het laatste NT (nummer 7) staat het op bladzijde 6 toch weer net even wat anders, maar het bovenstaande is de werkelijke situatie. Het automatisme wat in dit artikel genoemd wordt bestaat niet.
Buitenlandse tandartsen
Voor buitenlandse tandartsen die hun buitenlandse verklaring van deskundigheid gelijkgesteld willen krijgen aan een Nederlandse deskundigheid.
Dus : niet aantoonbaar deskundig = geen deskundigheid!
Bron:
VGT
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!