Succesvol samenwerken
Samenwerken wordt vaak als een opgave gezien. Ronald Mulder geeft aan de hand van een praktijkvoorbeeld aan hoe een maatschap met samenwerkingproblemen weer succesvol verder kan.
Voordelen samenwerken
Samenwerken binnen een maatschap of een andere samenwerkingsvorm levert vele voordelen op. Het delen van taken, meer slagkracht en ruimere financiële mogelijkheden zijn een aantal van deze voordelen.
Samenwerken als opgave ervaren
Hoewel samenwerken de voorkeur geniet boven het alleen voeren van de praktijk, wordt het samenwerken zelf vaak als een opgave ervaren. Dit is jammer want daardoor komt de samenwerking niet tot haar recht.
In de praktijk komt het regelmatig voor dat veel tijd verloren gaat met vergaderen, overleg en maar niet tot een oplossing kunnen komen. Dit kan tot het uiteindelijke gevolg hebben dat de samenwerking wordt opgezegd omdat de frustraties over het samenwerken de bovenhand gaan voeren.
Hoe kun je frustraties onderkennen en voorkomen?
Realiseer u dat u niet alleen staat. U zit immers in een samenwerking en de ander(en) ervaren hetzelfde. Begin met het bespreekbaar maken van de situatie. Ik noem het ook wel het delen in plaats van het meedelen. In het delen-proces kunnen alle betrokken meedoen. Als u uw visie meedeelt, is dit niet het geval. U hebt uw mening dan al gevormd.
Een praktijkvoorbeeld
Een maatschap van drie personen neemt contact op omdat de problemen zich opstapelen en onoverkoombaar dreigen te worden. Tijdens het gesprek met de maatschap komen allerlei problemen aan de orde. De één oefent zijn taak niet goed uit volgens de ander, de ander vindt dat de ene zich teveel bemoeit met zijn zaken. Het personeel voelt dit aan en loopt van de één naar de ander. De derde zit hier tussen en probeert de boel te sussen maar dreigt hier zelf uiteindelijk ook aan onderdoor te gaan en gaat zelfs zover om zich op te geven voor een cursus om te leren omgaan met het probleem!
Plan van aanpak
Het plan van aanpak behelst een korte maar krachtige aanpak. Binnen 5 gesprekken moet de zaak zijn geklaard. Hiertoe wordt gestart met een gesprek met de afzonderlijke leden van de maatschap. De conclusie van deze gesprekken wordt verwoordt in een gezamenlijke bespreking: Er is geen visie over de praktijk en haar toekomst en als belangrijkste conclusie Er wordt niet samengewerkt.
Stap 1
De belangrijkste conclusie wordt als eerste aangepakt, immers als dit niet tot stand komt wordt het niet mogelijk om een gezamenlijk visie tot stand te brengen.
Afgesproken wordt dat we twee weekeinden gaan uittrekken om de praktijk zo min mogelijk te belasten.
Zelfbewustzijn en maatschapsbewustzijn
In het eerste weekeinde wordt met name het zelfbewustzijn en vervolgens het maatschapbewustzijn besproken.
Zelfbewust zijn:
Hoe kijk ik naar mijzelf en hoe kijken de leden van de maatschap naar mij?
Hoe kijk ik naar de anderen en hoe kijken de anderen naar elkaar?
Maatschapsbewust zijn:
Welke kwaliteiten en valkuilen hebben wij en kunnen wij als team duidelijk leiding geven en besluiten?
Hoe kunnen wij elkaar ondersteunen en aanvullen binnen een duidelijke rolverdeling?
Welke feedbacksystemen hanteren wij? Elkaar blijven ondersteunen
Deze dagen zijn voor de maatschapsleden confronterend. Zij krijgen zo een spiegel voorgehouden en ervaren hoe de ander nu eigenlijk naar hen kijkt. Uiteindelijk kan er gesproken worden over zaken zonder emoties.
Stap 2
Nu is de basis gelegd voor stap twee : Het tot stand brengen van een gezamenlijke visie.
Waar willen wij heen met de praktijk, hoe gaan we dat bereiken en wat is daarvoor nodig? Dit wordt in een tweede weekeinde tot stand gebracht. Het is opmerkelijk te zien dat de maatschap in deze dagen open praat en van gedachten wisselt zonder dat iemand zijn visie opdringt. Zo ontstaat er een gezamenlijk plan voor de toekomst met als belangrijkste stap het aannemen van een praktijkmanager voor de uitvoering. Hier zijn kosten aan verbonden maar deze worden ruimschoots terugverdiend. De leden van de maatschap hoeven deze taken niet meer zelf uit te voeren en kunnen datgene doen waarvoor ze zijn opgeleid: het behandelen van patiënten!
Door: Ronald Mulder, consultant bij Dixfortuin.nl