Tandartsen kiezen steeds vaker voor coöperatie

samenwerken

Steeds meer aanbieders van eerstelijnszorg, zoals tandartsen, gaan samenwerken binnen een coöperatie. Belangrijke reden hiervoor is het vergroten van de onderhandelingsmacht ten opzichte van zorgverzekeraars.

De coöperatie biedt de mogelijkheid tot samenwerking zonder dat de tandartsen veel zeggenschap over hun eigen praktijk hoeven prijs te geven. Via de ledenvergadering hebben ze invloed op de coöperatie. De samenwerking levert daarnaast kostenvoordelen op, omdat materialen efficiënter kunnen worden ingekocht. Verder is het een methode om de aansprakelijkheid te beperken en kan het fiscale voordelen opleveren voor de leden-tandartsen.

Tandartscoöperaties
Als rechtsvorm is de coöperatie vooral bekend uit de agrarische en financiële wereld. Bekende coöperaties zijn zuivelbedrijf FrieslandCampina en vleesverwerker Vion; in de bancaire sector is Rabobank het meest sprekende voorbeeld.

In het Handelsregister van de Kamer van Koophandel staan nu vijftien tandartscoöperaties ingeschreven; negen daarvan hebben zich de laatste vijf jaar aangemeld. De tandartsen blijven daarmee achter bij de huisartsen, die in dezelfde periode 62 nieuwe coöperaties opzetten. Ook onder fysiotherapeuten en apothekers neemt het aantal coöperaties gestaag toe.

Vrije tarieven
Tandboog is een van de meer recentelijk opgerichte coöperaties in de mondzorg. Begin 2006 besloten 26 tandartsen in de regio Eindhoven hun krachten te bundelen, in reactie op wijzigingen in het zorgstelsel. Die noopten tot meer overleg met zorgverzekeraars. Tandboog zegt de laatste tijd meer vragen te krijgen van collega’s over de coöperatie. Oorzaak is vermoedelijk de komende vrijgave van de tarieven, denkt oprichter Jort Pels.

Het kabinet is al langer van plan vrije tarieven in de mondzorg in te voeren. Aanvankelijk zou dat gebeuren per 2011, maar door de val van het vorige kabinet werd dat uitgesteld. Minister Edith Schippers (VWS) meldde de Kamer in februari dat ze vrije prijsvorming nu wil invoeren per 2012, mits aan enkele voorwaarden (met name voldoende transparantie over de tarieven) is voldaan. Uiterlijk in juni neemt ze hierover een besluit.

Vennootschapsbelasting
Ook fiscaal juristen zeggen meer vragen te krijgen van tandartsen over de coöperatie. Volgens Yvo Burkink van Jongbloed fiscaal juristen in Enschede hangt dat samen met de invoering van het personenrecht in de vennootschapsbelasting, die al enige tijd boven de markt hangt. Via een coöperatie kan de daaruit voortvloeiende hoofdelijke aansprakelijkheid worden beperkt- een voordeel ten opzichte van de onder zorgaanbieders populaire maatschap.

Ander fiscaal voordeel van coöperaties is dat leden vrijgesteld zijn van vennootschaps- en dividenbelasting. Vanaf 2007 moeten aandeelhouder-bv’s met een belang kleiner dan 5% in een rechtspersoon belasting betalen over de winstuitkering. Dat geldt echter niet voor coöperaties. In de zorg is dit van ondergeschikt belang, omdat coöperaties daar veelal geen winstoogmerk hebben, zegt Caspar van der Winden van Holland van Gijzen advocaten.

Bron:
FD

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Samenwerken, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *