Chloordioxide als desinfectiemiddel voor leidingen in tandheelkundige units
De microbiële besmetting van waterleidingen in tandheelkundige units (DUWL’s) is een groot probleem. Een studie gepubliceerd in the International Journal of Paediatric Dentistry laat zien dat chloorhexidine een effectieve oplossing is om de risico’s van biofilmvorming en bacteriegroei en te beperken.
Tandheelkundige units
DUWL’s zijn erg gevoelig voor de vorming van biofilms in de interne pijpleidingen. Schadelijke bacteriën zoals de staphylococcus aureus (S. aureus) en Eschericia coli (E.coli) kunnen dankzij de biofilms makkelijk hechten in de leidingen en daarmee een bedreiging zijn voor de menselijke gezondheid.
Chloorhexidine
Chloorhexidine heeft een bewezen hoge kiemdodende eigenschap en wordt gebruikt bij het desinfecteren van vele micro-organismen zoals bacteriën, virussen, sporen en schimmels. Er zijn op dit moment echter relatief beperkt aantal onderzoeksgegevens over de toepassing van chloorhexidine voor tandheelkundige units.
Onderzoek
Het doel van het onderzoek was het beoordelen van de werkzaamheid van chloordioxide desinfectiemiddelen in DUWL’s en daarbij het vermogen om S. aureus en E. coli te elimineren. Daarnaast werd het effect van chloordioxide op de levensvatbaarheid van menselijke cellen en de integriteit van de apparatuur onderzocht.
Verschillende concentraties van chloordioxide desinfectiemiddelen werden onderzocht, namelijk 5, 10 en 80 mg/l om de biofilms van de S. aureus en E.coli bacteriën te behandelen. De biofilmmonsters van de twee bacteriestammen werden verdeeld in vijf groepen en elke groep werd gedurende 15 minuten behandeld met verschillende concentraties chloordioxide-oplossing en een chloorhoudend desinfectiemiddel van 20 mg/l.
Resultaten
De resultaten lieten zien dat er significante reducties in het aantal S. aureus werden waargenomen in de groep behandeld met 20 mg/l en 80 mg/l chloordioxide, evenals de behandeling met een chloorhoudend desinfectiemiddel van 20 mg/l. Alle behandelingen bleken even effectief omdat er geen statistische significantie werd gezien tussen de experimentele groepen.
Daarnaast zorgde de behandeling van E.coli met 20 mg/l en 80 mg/l chloordioxide-oplossing en 20 mg/l chloorhoudend desinfectiemiddel allemaal voor een reductie van het aantal E. coli bacteriën. Er werd geen significant verschil gevonden tussen de hogere concentraties, dat wijst erop dat er een plateau in werkzaamheid is boven 20 mg/l.
Conclusie
Chloordioxide desinfectiemiddel voor DUWL’s vermindert de microbiële besmetting met minimale cytotoxiciteit. Er is echter meer onderzoek nodig om de optimale omstandigheden van 20 mg/L chloordioxide te onderzoeken.
Bron:
BMC Oral Health