Een forum als discussieplaats over vrije prijsvorming

forum-vrije-prijzen-80

Per 1 januari 2012 start het experiment met de vrije prijsvorming in de mondzorg. De overheid streeft met deze maatregel vrije marktwerking na. Alles in de verwachting dat dit leidt tot betere kwaliteit tegen de juiste prijzen. Op zich een goed streven, maar voorlopig zijn nog veel vragen niet beantwoord.

Direct al veel vragen
Initiatiefnemer van het forum is DFA service, bekend als dienstverlener op het gebied van facturering en debiteurenbeheer. Directeur Bart Mulder over het forum: “Al vrij snel nadat de eerste plannen door het ministerie van VWS werden geopperd, kregen wij zeer inhoudelijke vragen van tandartsen, mondhygiënisten en orthodontisten.”

Hoe stel je een tarief vast?
Die vragen gingen volgens Mulder verder dan facturering en debiteurenbeheer. Zorgverleners zagen zich ineens geconfronteerd met de vraag hoe je een tarief eigenlijk vaststelt. En hoe dat tarief in relatie staat tot de kwaliteit die je levert. En hoe die kwaliteit dan bepaald, gemeten en gecommuniceerd moet worden. Of het mogelijk zou zijn om tarieven te differentiëren bij avondopenstelling van de praktijk enzovoort. Allemaal vragen waar niemand een antwoord op had.

Forum met nieuws, meningen en discussies
Bart Mulder: “Het beste dat je in zo’n geval kunt doen is alle informatie over vrije prijsvorming verzamelen en publiceren op een plaats waar je met collegae over het onderwerp van gedachten kunt wisselen. Daarom hebben wij www.vrijetarieven2012.nl online gebracht. Gewoon als steuntje in de rug voor alle zorgverleners in de mondzorg.”

Informatie vanuit de overheid
Op het forum vinden zorgverleners in de mondzorg informatie vanuit overheid en NZA, zorgverzekeraars en brancheverenigingen. Daarnaast kunnen tandartsen, mondhygiënisten, orthodontisten en tandprothetici feiten en meningen uitwisselen over tal van invalshoeken met betrekking tot vrije prijsvorming.

Brede professionele discussie
Het tarievengedeelte van het forum is het populairst, maar de discussies spelen zich op allerlei gebieden af: Moet je nu minder kwalitatieve materialen gaan inkopen tegen lagere kosten? Hoe meet je de kwaliteit van je praktijk? En de servicegraad? Wat houdt service eigenlijk in? Hoe ga je om met patiënten die een kroon bij een collega kopen, hun tanden bij een cosmetisch instituut laten bleken en een vulling door uw eigen praktijk willen laten leggen? Het experiment streeft naar transparantie, maar bestaat transparantie eigenlijk wel? Brengt het nieuwe systeem de collegialiteit onder druk?

Meelezen of meepraten?
Volg ons op Twitter

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Tarieven, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *