Moeten tandartsen in 2012 hun borst nat maken?
Veel zorgverleners in de mondzorg verwachten in 2012 stevige onderhandelingen te moeten voeren met zorgverzekeraars. Die laatste zouden kunnen aansturen op pittige tariefonderhandelingen terwijl zorgverleners juist hopen op compensatie van de jarenlang gemiste inflatiecorrecties.
Keiharde prijsonderhandelingen?
Gemiste inflatiecorrecties, aangescherpte hygiëne-eisen en toegenomen papierwerk hebben volgens zorgverleners kostenverhogend gewerkt. Tijd om die kostenverhoging nu eindelijk eens in de tarieven te verwerken, zeggen ze. Het is onduidelijk hoe zorgverzekeraars zich zullen opstellen, maar de markt vreest dat ze zullen inzetten op keiharde prijsonderhandelingen.
Factureren wordt in 2012 hogere wiskunde
Hoge tarieven of lage tarieven, de zorgverzekeraars vergoeden in veel gevallen percentages van een tandheelkundig tarief. Er blijft dus een restbedrag over waarvoor de zorgverlener rechtstreeks bij de patiënt moet aankloppen. Omdat de vergoedingspercentages per verzekeraar en per behandeling kunnen verschillen wordt facturering een heel ingewikkeld en tijdrovend proces. Tandartsen die dat nog zelf willen doen, hebben straks geen tijd meer om aan hun patiënten te besteden. Veel zorgverleners zullen in 2012 overstappen op het uitbesteden van facturering en debiteurenbeheer.
Forum Vrije Tarieven 2012
Op het Vrije Tarieven forum op internet discussiëren tandartsen, orthodontisten, mondhygiënisten en tandprothetici over de invoering van de vrije tarieven in 2012. Niet alleen over prijsstelling, maar ook over de kwaliteit van de dienstverlening en over het inrichten van goede service.
Hoe meet je de kwaliteit van je praktijk? En de servicegraad? Wat houdt service eigenlijk in? Hoe ga je om met patiënten die een kroon bij een collega kopen, hun tanden bij een cosmetisch instituut laten bleken en een vulling door uw eigen praktijk willen laten leggen? Het experiment streeft naar transparantie, maar bestaat transparantie eigenlijk wel? Brengt het nieuwe systeem de collegialiteit onder druk? Heb je nou wel of niet een website nodig? En hoe kom je dan aan zon website?
Meelezen of meepraten? Klik hier.
Volg ons op Twitter
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!