NZa analyseert declaraties in mondzorg, huisartsenzorg, farmacie en GGZ op fraude
De NZa doe onderzoek naar zorgfraude. Als onderdeel van dit onderzoek heeft bureau Fraude Detectie Expertise Centrum (FDEC) de declaratiebestanden van huisartsen, mondzorgverleners, extramurale farmacie en de GGZ onder de loep genomen.
In een factsheet laat de NZa voorbeelden zien van zaken die naar voren zijn gekomen. In juli 2014 komt de NZa met een eindrapportage.
Totaalbeeld
Uit het onderzoek blijkt dat op veel plaatsen declaratieregels zijn overtreden. Daarin kunnen we een onderscheid maken. Sommige zaken zijn evident fout. Bijvoorbeeld een huisarts die vijf in plaats van vier kwartalen in een jaar het inschrijftarief declareert. Andere zaken, zoals iemand die opvallend vaak de apotheek bezoekt, gaat de NZa nader onderzoeken om vast te stellen of hier sprake is van fraude of niet. De analyse levert het volgende totaalbeeld op van aan declaratiefouten en afwijkende casuïstiek (in miljoen euro):
In de factsheet bespreekt de NZa voorbeelden van declaratiefouten en zaken die nader onderzocht moeten worden.
Mondzorg
De NZa meldt dat het onderzoeksteam in de mondzorg opvallende zaken tegenkwam. Volgens de NZa declareren bijvoorbeeld tandartsen en orthodontisten bepaalde combinaties van behandelingen die je niet in combinatie met elkaar mag declareren. De reden daarvan is dat je anders dubbel betaalt voor bepaalde verrichtingen. In 2011 is daarmee 7,7 miljoen euro teveel vergoed.
Volgens de NZa komt het daarnaast voor dat er bij kinderen kronen, wortelkanaalbehandelingen en gebitsprothesen worden gedeclareerd. De NZa geeft aan dit verder te gaan onderzoeken.
Bron:
NZa
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!