Wat betekenen de randvoorwaarden voor vrije prijsvorming voor u?

Geld

In 2012 worden vrije prijzen ingevoerd, mits is de beroepsgroep voldoet aan zes randvoorwaarden. Om welke voorwaarden gaat het en wat betekent dit voor u?

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft laten aangegeven dat het voor haar essentieel is dat patiënten kunnen kiezen door welke zorgverlener ze willen worden behandeld en dat ze kunnen kiezen uit verschillende behandelmethoden. Dental professionals dienen daarom keuze-informatie te bieden aan patiënten en duidelijkheid over de te leveren prestaties, tegen welke prijs en van welke kwaliteit. Ook heeft de NZa aangegeven dat consumenten moeten kunnen beschikken over voldoende, betrouwbare en vergelijkbare informatie over het zorgaanbod om een weloverwogen keuze te maken.

Zes randvoorwaarden
Minister Schippers van VWS heeft zes randvoorwaarden aangegeven voor invoering van vrije prijzen in haar brief aan de NMT (20 december 2010) en aan de Tweede Kamer (2 februari 2011):

1. Patiëntenwebsite en individuele praktijkwebsite
Er is op een patiëntenwebsite en op individuele praktijkwebsites informatie beschikbaar over onder andere:

  • Prijzen en behandelingen
  • Vergelijkingen van prijzen en behandelmethoden
  • De tijdsduur en effecten van tandheelkundige behandelingen
  • De deskundigheid van de behandelaar
  • Een overzichtelijke rekening

2.’ Etalage informatie’ via praktijkwebsite dan wel foldermateriaal
Per praktijk wordt ‘etalage-informatie’ verstrekt via een praktijkwebsite dan wel foldermateriaal.

3. Kwaliteitsinformatie
Er is kwaliteitsinformatie beschikbaar.

4. Prestatielijst in begrijpelijke taal
Er is een prestatielijst waarop tandheelkundige behandelingen in voor consumenten begrijpelijke taal worden gegeven.

5. Prijslijst
Per praktijk wordt op basis van de prestatielijst een prijslijst opgesteld die op de praktijkwebsite en in de praktijk zelf duidelijk zichtbaar is.

6. Bevoegdheden en bekwaamheden
In de wachtkamer wordt aan de patiënt duidelijk kenbaar gemaakt wat de bevoegdheden en bekwaamheden zijn van degenen die in de praktijk werken.

De voorwaarden gelden voor tandartsen, orthodontisten, mondhygiënisten en tandprothetici.

Prestatiebeschrijvingen
De prijslijst is gebaseerd op prestatiebeschrijvingen wat in plaats komt van de huidige tarievenlijst. Prestatiebeschrijvingen bestaan uit een clustering van behandelingen. Verrichtingen die altijd gecombineerd worden met een andere verrichting, worden gezamenlijk ondergebracht in een prestatie. Verdoving wordt bijvoorbeeld niet meer apart opgenomen, maar in het behandeltarief opgenomen. Hierdoor wordt de tarievenlijst ingedikt en blijven er zo’n honderd prestaties over. De NMT hoopt op 1 mei klaar te zijn met de prestatielijst. De beroepsorganisatie is momenteel bezig met het maken van twee versies: één voor de tandarts en één voor de consument, waarmee deze inzicht krijgt in de behandeling en prijs. Via www.allesoverhetgebit.nl kan de consument meer informatie over de behandeling opzoeken.

Kwaliteitsindicatoren
De wellicht minst makkelijk in te vullen voorwaarde die de minister stelt, is die op het gebied van kwaliteitsinformatie. Naast inschrijving in het kwaliteitsregister en lidmaatschap van een wetenschappelijke vereniging stelt de overheid als eis dat de beroepsgroep kwaliteitsindicatoren ontwikkelt, zodat patiënten inzicht kunnen krijgen in de prestaties van tandartsen en mondhygiënisten en deze ook kunnen vergelijken.

De NMT stelt momenteel samen met de andere mondzorgkoepels een lijst op met tien meetbare zaken. Het gaat daarbij onder andere om de effecten van een behandeling. Indicatoren die nu worden uitgewerkt zijn onder meer hoe lang een door een specifieke tandarts geplaatste kroon gemiddeld blijft zitten, hoeveel wortelkanaalbehandelingen bij hem effectief blijven en of de dpsi-score regelmatig wordt bekeken en vastgelegd in het dossier. Op deze manier wordt een stap gezet richting een website als www.kiesbeter.nl waarin de kwaliteit van zorgverleners of instanties inzichtelijk is voor patiënten.

Ondersteuning
De NMT wil tandartsen zo veel mogelijk ondersteunen bij het implementeren van de voorwaarden. Er worden bijvoorbeeld workshops georganiseerd over het opzetten van een praktijkwebsite en ook heeft de beroepsorganisatie een calculatiemodel ontwikkeld zodat tandartsen zelf tot de juiste prijsvorming kunnen komen.

Bron:
NT

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Tarieven, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *