Test met orale bacteriën in de strijd tegen kanker
Een onderzoeker van de Rutgers School of Dental Medicine gaat kankerpatiënten behandelen met een nieuw soort therapie op basis van een eiwit dat wordt geproduceerd door een orale bacterie.
Daarvoor heeft de Scott Kachlany, PhD, groen licht gekregen van de FDA (Food and Drug Administration), een soort Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit. De universitair hoofddocent orale biologie, ontdekte dat een eiwit geproduceerd door een orale bacterie leukemie- en lymfoomcellen kan doden.
Zijn bedrijf, Actinobac Biomed, kan nu een fase I klinische studie starten bij patiënten met recidiverende of refractaire leukemie of lymfoom, aldus Rutgers University.
Leukothera
Het experimentele medicijn, Leukothera, doodt snel kankercellen, maar brengt het immuunsysteem niet in gevaar, aldus Kachlany. Leukothera is ook effectief bij de behandeling van auto-immuunziekten bij dieren. Daar wordt het door Actinobac ook voor ontwikkelt.
Klinische onderzoeken beginnen met 24 patiënten, maar kunnen worden uitgebreid met een extra cohort van 20 of meer als de respons positief is, zei Kachlany. De studie zal ongeveer twee jaar in beslag nemen en patiënten zullen Leukothera vier weken lang eenmaal per week krijgen. Rutgers is een van de drie locaties die deelnemen aan de proef.
Bron:
The Science Advisory Board