Onderzoek naar het effect van plantaardig dieet op parodontale gezondheid bij cardiovasculaire risicopatiënten

Onderzoek naar het effect van plantaardig dieet op parodontale gezondheid bij cardiovasculaire risicopatiënten

Een studie gepubliceerd in Journal of Clinical Periodontology heeft onderzoek gedaan naar het effect van een plantaardig dieet op de parodontale gezondheid bij patiënten met cardiovasculaire risicofactoren.

Cardiovasculaire ziekten en parodontitis

Cardiovasculaire ziekten (CVD) en parodontitis zijn de meest wijdverspreide niet-overdraagbare chronische ziekten wereldwijd. Gemeenschappelijke risicofactoren voor de ziektes zijn bijvoorbeeld obesitas, diabetes, roken, genetica en dieet en suggereert dat er mogelijk verbanden en immunologische overeenkomsten zijn tussen beide aandoeningen.
De afbraak van lokaal weefsel in het parodontium zorgt voor een toename van pro-inflammatoire marker en dragen bij aan ontsteking, daarmee heeft het invloed op het risico op en ontwikkeling van CVD.

Onderzoek

Aan het onderzoek deden 36 deelnemers mee waarbij de interventiegroep met 17 personen 16 weken lang een plantaardig dieet (WPBD) volgde en de controlegroep (CG) met 19 personen de taak kreeg om hun dieet niet te veranderen. Er werden verschillende metingen bij aanvang, week 8 en week 16. Het parodontale onderzoek bestond uit bloeding na sonderen (BOP), ontstoken parodontaal oppervlak (PISA) en plaque-index (PI) op zes index tanden, pH van het speeksel en matrix-metalloproteinase-8 (MMP-8).

Resultaten

De resultaten lieten zien dat de gemiddelde PISA van de zes indextanden verlaagd was met 32 mm2 in de WPBD-groep en verhoogd was met 22,6 mm2 in de CG-groep.
De veranderingen in BOP waren vergelijkbaar. Daarnaast waren de MMP-8 waarden verlaagd in de WPBD-groep met 50,73 ng/ml en in de CG-groep met 5,40 ng/ml.

Conclusie

De overgang naar een plantaardig dieet van 16 weken kan de parodontale ontstekingsparameters stabiliseren bij patiënten met een risico op hart- en vaatziekten. Echter zijn er toekomstige studies noodzakelijk vanwege de niet-significante veranderingen binnen de groepen.

Bron:
Journal of Clinical Periodontology

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Parodontologie, Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid