Zorgverzekeringen mondzorg
Ruim 60% van de volwassen Nederlanders is verzekerd voor mondzorg via een aanvullende verzekering bij een zorgverzekeraar. Voor kinderen t/m 18 jaar wordt mondzorg betaald uit de basisverzekering, uitgezonderd orthodontie.

Mag tandheelkundige zorg bij een orthodontische behandeling worden gedeclareerd?
Mogen orthodontische behandelingen én tandheelkundige behandelingen plaatsvinden bij dezelfde behandeling? Deze vraag werd beantwoord in een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB), waar de NZa een mondzorgaanbieder een aanwijzing had opgelegd wegens het declareren van tandheelkundige prestaties tijdens een orthodontiebehandeling. Eldermans Geerts analyseerde deze uitspraak.

Experiment abonnementssysteem Mondzorg voor de jeugd (tot 18 jaar)
Afgelopen juni startte een driejarig experiment van alle verzekeraars waarbij de meest voorkomende behandelingen in de mondzorg voor de jeugd worden gefinancierd via een abonnementstarief. De huidige structuur, waarbij declaratie per verrichting plaatsvindt, wordt vaak bekritiseerd omdat deze een barrière vormt voor preventieve mondzorg.
Steeds meer machtigingen in de mondzorg: vertrouwen is goed, controle is beter?
De behandelingen in de mondzorg in de basisverzekering waarvoor een machtiging door de zorgverzekeraar nodig is, nemen steeds meer toe. Bij zowel complexe behandelingen als de reguliere mondzorg, zoals preventieve voorlichting, is steeds vaker voorafgaande toestemming door de zorgverzekeraar nodig. Wat is het juridisch kader bij machtigingen? En zijn al deze machtigingsvereisten echt nodig?
Steeds meer controles in de Wlz-mondzorg
Naast zorgverzekeraars, voeren ook zorgkantoren steeds vaker een materiële controle uit bij de mondzorgaanbieder die op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz) mondzorg verleent. Wat houdt een materiële controle in de Wlz in en wat zijn de aandachtspunten hierbij?
Regels voor mondzorg 2025 vastgesteld: belangrijke wijzigingen
Het nieuwe jaar staat voor de deur en in 2025 zijn er een paar veranderingen die mogelijk je werk beïnvloeden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in samenwerking met de KNMT, het ministerie van VWS en andere betrokken partijen enkele nieuwe regels vastgesteld. Deze moeten niet alleen de kwaliteit van de zorg verbeteren, maar ook enkele administratieve lasten verlichten.
Het controleseizoen van de verzekeraars is weer begonnen: ook bij mondzorgaanbieders
Zorgverzekeraars zijn bevoegd en verplicht materiële controles bij zorgaanbieders uit te voeren en doen dat frequent, ook bij mondzorgaanbieders. Ook op het moment van schrijven van dit artikel voeren verzekeraars controles uit bij mondzorgaanbieders. Reden om in dit artikel te bespreken wat een materiële controle inhoudt en wat de aandachtspunten zijn indien zo’n controle zich voordoet.
Verzekeringswijzer Tandprothetische Zorg gelanceerd
De Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT) heeft de Verzekeringswijzer Tandprothetische Zorg 2024 ontwikkeld en geplaatst op hun website www.kunstgebit.nl. De Verzekeringswijzer laat patiënten zien wat er is opgenomen in het inkoopbeleid en de polisvoorwaarden van zorgverzekeraars op het gebied van tandprothetische zorg en welke afspraken zorgverzekeraars en tandprothetici hierover hebben gemaakt.
Uitzending Kassa terugkijken: Ga jij nog naar de tandarts?
Kassa besteedde op 20 november in de uitzending aandacht aan de tandarts. Volwassenen moeten de meeste kosten zelf betalen omdat deze immers niet zijn opgenomen in de basisverzekering. In deze uitzending komt de vraag aan bod of de tandarts een luxeproduct is geworden en of dit in de basisverzekering zou moeten komen.
Links
MondzorgPolis.nl – meldpunt klachten mondzorgverzekeringen
Meer zorgverzekeringen mondzorg
Geen uitspraak rondom dubbel verzekerde Wlz-gerechtigden
Dubbel verzekerde Wlz-gerechtigden hoeven voorlopig nog geen compensatie te verwachten. Een groep Twentse belangenvertegenwoordigers daagde de ‘verkeerde’ Menzis, waardoor de rechter geen uitspraak kon doen.
29 maart 2021/door RedactieZorgverzekeraars voeren weer controles uit in de mondzorg: waar op te letten?
Wij krijgen de afgelopen weken de nodige signalen dat verschillende verzekeraars én zorgkantoren controles uitvoeren bij mondzorgaanbieders. Bij die controles lijkt steeds een aantal aspecten terug te keren. Waar moeten mondzorgaanbieders op letten bij controles door zorgfinanciers?
23 november 2020/door RedactieKabinet schrapt voorlopig inperking vrije artsenkeuze
Het kabinet schrapt voorlopig het wetsvoorstel voor inperking van de vrije artsenkeuze. Dit voorstel - Wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met het bevorderen van zorgcontractering - zou zorgverzekeraars de mogelijkheid geven om een lager percentage van de rekening te vergoeden bij niet-gecontracteerde zorgverleners.
26 oktober 2020/door anitatestDe contracteerperiode van zorgverzekeraars is weer begonnen: waar op te letten?
Half september start de contracteerperiode van zorgverzekeraars. Niet alle mondzorgaanbieders krijgen zorgovereenkomsten aangeboden: de meeste zorgverzekeraars bieden geen overeenkomsten aan praktijken voor reguliere tandheelkunde aan. Krijgt u wél een overeenkomst aangeboden, dan is het verstandig bij iedere overeenkomst de afweging te maken of u deze al dan niet tekent. Welke elementen spelen daarbij een rol?
14 september 2020/door anitatestContinuïteitsbijdrage: aanvragen en bezwaarmogelijkheden
Mondzorgaanbieders kunnen de continuïteitsbijdrage (CB) voor corona-compensatie aanvragen t/m 30 juni 2020. Terwijl sommige mondzorgaanbieders de CB nog niet hebben aangevraagd en de afweging voor aanvraag nog moeten maken, denken andere mondzorgaanbieders al aan het maken van bezwaar tegen de CB. In welke situaties heeft het maken van bezwaar zin?
15 juni 2020/door anitatestMeer dan een miljoen Nederlanders overgestapt naar andere zorgverzekeraar
Zoals elk jaar voerde Vektis ook afgelopen jaarwisseling weer een onderzoek uit naar het aantal verzekerden dat overstapte. Volgens het onderzoek stapten 1,1 miljoen mensen over: het laagste aantal sinds 2010/2011.
3 februari 2020/door anitatestKNMT helpt tandartsen met patiëntinformatie over verzekeringen
In deze tijd van het jaar draait het in Nederland bijna maar om één ding: verzekeringen. Patiënten hebben vaak vragen over dit onderwerp. Om tandartsen te helpen, start de KNMT de publiekscampagne ‘Mondzorg en verzekeren’.
4 december 2019/door anitatestOngecontracteerd werken in de zorg: vijf belangrijke zaken om rekening mee te houden
De minister bereidt een wetsvoorstel voor waarmee de overheid zelf de hoogte van de vergoeding van ongecontracteerde zorg kan bepalen. Vijf belangrijke zaken om rekening mee te houden als u werkt als niet-gecontracteerde zorgverlener in de basismondzorg.
11 november 2019/door anitatestMedia aandacht brief ANT aan minister Bruins over kinderen die nooit naar de tandarts gaan
Ongeveer 600.000 kinderen gaan nooit naar de tandarts. Het is daarom hoog tijd dat zorgverzekeraars hun klanten wijzen op de vergoeding voor tandartsbezoek van kinderen, stelt de ANT in een brandbrief aan minister Bruins. Dit bericht kreeg zeer veel aandacht in zowel landelijke als regionale media.
9 september 2019/door anitatestInzage in medisch dossier (ongecontracteerde) mondzorgaanbieders van de baan
Minister Bruins trok onlangs het wetsvoorstel in waardoor zorgverzekeraars de bevoegdheid zouden krijgen tot inzage in medische dossiers van patiënten van ongecontracteerde zorgaanbieders. De situatie voor ongecontracteerde aanbieders wijzigt dus niet. In dit artikel een kort overzicht van hoe het nu zit en wat de gevolgen van het intrekken van de wet zijn.
3 juni 2019/door anitatestVGZ wint rechtszaak tegen marktleider in tandimplantaten
De rechtbank in Utrecht heeft VGZ uitgesproken als winnaar in het kort geding tussen de zorgverzekeraar en implantatenleverancier Straumann. Straumann wilde onder een 3-jarig contract uit dat zij met VGZ gingen sluiten over de levering van implantaten tegen een betere prijs.
20 mei 2019/door anitatestFollow the data in de mondzorg
Met (big) data en algoritmes is het makkelijker geworden om een meer feitelijke basis voor beslissingen aan te boren, ook in de zorg. Dat betekent dat wij niet langer enkel op basis van ons gezonde verstand beslissingen kunnen nemen, maar ook meer onderbouwd. Een ontwikkeling met veel potentie, maar ook veel risico’s.
6 mei 2019/door Anita test Test
Partnernieuws
Swident Oasi behandelstoel nu inclusief 5 jaar garantie voor slechts € 9.990,- bij Utrecht Dental
Payt Forward: Samen groeien in de mondzorg