Petitie: red de vrije artsenkeuze

De vrije (tand)artsenkeuze is straks voorbij. Tenminste als het aan de NZa ligt. De zorgverzekeraar bepaalt dan welke zorgverlener een patiënt kan bezoeken, de patiënt kan niet meer zelf kiezen. De VvAA startte daarom de aktie Steun de vrije artsenkeuze. Met petitie voor zorgverleners en Facebook pagina Red de patiënt, voor verzekerden.

Afzien van fundamenteel recht
Volgens de NZa levert afschaffing van de vrije artsenkeuze € 100,- per jaar voordeel op voor verzekerden. Dit wordt niet onderbouwd. Half maart publiceerde de NZa de Monitor Zorginkoop waarin zij concludeert dat de zorgverzekeraars “nog beter zorg kunnen inkopen als zij mogen kiezen om niets te vergoeden voor zorg geleverd door aanbieders waar geen contract mee is”.

Voordeel patiënt niet duidelijk
In de wet is nu geregeld dat de zorgverzekeraar in deze situaties wel een vergoeding moet betalen. Deze vergoeding ligt tussen de 70 en 80 procent van de kosten die de zorgverzekeraar betaalt in geval van gecontracteerde zorg, meldt de VvAA. Veel goedkoper dus. Het is duidelijk dat de winst van de zorgverzekeraar omhoog gaat als deze niets meer hoeft te vergoeden voor gecontracteerde zorg, maar het voordeel voor de patiënt is niet duidelijk. ‘Een echte besparing op de kosten is echter feitelijk pas mogelijk als de aanbieders die gecontracteerd worden nog verder worden uitgeknepen. Want alleen door zorgaanbieders van vergoeding uit te sluiten neemt de zorgvraag natuurlijk niet af’, zegt de VvAA.

Tweede Kamer
Als het NZa voorstel wordt aangenomen in de Tweede Kamer bepaalt de zorgverzekeraar naar welke arts of instelling een patiënt mag gaan: de patiënt mag dus niet meer kiezen. De behandeling van het NZa voorstel in de Tweede Kamer vindt mogelijk al begin juni plaats.

Aktie: Steun de vrije artsenkeuze
Verzekerden kunnen hun stem laten horen via de Facebookpagina Red de patiënt

Bron:
VvAA

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Thema A-Z, Zorgverzekeringen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *