VGZ en Achmea benaderen patiënt voor opsporen en waarschuwen tandartsfraude
De zorgverzekeraars VGZ en Achmea nemen deze week contact op met patiënten om fraude met declaraties onder tandartsen op te sporen en hiervoor te waarschuwen. Dit meldt NRC Handelsblad, die gesprekken voerde met deze verzekeraars. Is het een actie in het kader van de maatschappelijke discussie over zorgfraude of gericht op de politieke beslissing over keuzevrijheid zorg?
Proeven
VGZ benadert patiënten van twee tandartspraktijken uit hun top 55 van meest declarerende praktijken. Patiënten krijgen een brief waarin wordt aangegeven dat hun tandarts een ‘bovengemiddeld aantal behandelingen per verzekerde declareert’. Daarnaast is VGZ van plan bij 11 van deze 55 bedrijven geld terug te vorderen vanwege de bovenmatige declaraties.
Achmea benadert tweehonderd patiënten van praktijken die veel sealings en facebows declareren, behandelingen die niet standaard nodig zijn voor elke patiënt. Een tandarts declareert volgens Achmea 13,23 euro gemiddeld per kind per jaar, meldt NRC Handelsblad. 62 praktijken blijken bij Achmea echter bijna het drievoudige te declareren.
De verzekeraars roepen patiënten op om hun rekeningen goed te bekijken en hen te informeren als iets niet klopt.
Maatschappelijke discussie
Deze actie past in de huidige maatschappelijke discussie over fraude in de gehele zorgsector. Minister Schippers laat dubieus declaratiegedrag in ziekenhuizen onderzoeken en staatssecretaris Van Rijn doet ditzelfde voor de ouderen- en gehandicaptenzorg.
Keuzevrijheid zorg
De Tweede Kamer behandelt nu een voorstel van minister Schippers om artikel 13 van de Zorgverzekeringswet (Zvw) aan te passen. Deze aanpassing maakt het mogelijk dat zorgverzekeraars alleen een vergoeding hoeven te betalen aan patiënten die kiezen voor een zorgverlener die afspraken heeft met de zorgverzekeraar. Dit betekent dat de keuze van de behandelaar in de basisverzekering voor patiënten wordt ingeperkt.
Een klein deel van de tandartspraktijken heeft momenteel een overeenkomst met een zorgverzekeraar. Aanpassing van de keuzevrijheid in de zorg zal hierin verandering brengen. Zorgverzekeraars verwelkomen deze aanpassing omdat zij zo meer contracten met tandartspraktijken kunnen afsluiten. Veel praktijken willen echter geen verplichte contracten met zorgverzekeraars omdat zij vrezen dat deze dan te veel macht krijgen.
De proeven van Achmea en VGZ, gericht op het opsporen van tandartsfraude via de patiënt, zouden daarom ook wel eens in het kader van deze politieke beslissing kunnen staan.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!