Desinfectie van het wortelkanaal – Kanaalmedicamenten (Nederlands ondertiteld)
Dit thema van PD Dr. Tina Rödig, docent aan het universitair medisch centrum Göttingen, gaat over kanaalmedicamenten. Ze geeft uitleg over het toepassen van deze medicamenten en wanneer dit absoluut niet vergeten mag worden. Ook bespreekt ze welke medicamenten aan te bevelen zijn en hoe ze correct toe te passen.
Duur video: 21:38
Bekijk deze en andere e-learing video's. Neem een (proef)abonnement op Dental E-learning.
Kanaalmedicamenten
Waar men bij vitaalextirpaties geen gebruik maakt van kanaalmedicamenten en de behandeling binnen één zitting afrond is, is het gebruik van kanaalmedicamenten absoluut geïndiceerd als er sprake is van een geïnfecteerd wortelkanaal zodat een eventuele bacteriële rekolonisatie tussen de verschillende zittingen voorkomen wordt.
Voorkeurs medicament is daarbij calciumhydroxide. Door de continue afgifte van hydroxide-ionen worden de bacteriële celmembranen, net als bij DNA, irreversibel aangetast. Daarnaast zijn de weefseloplossende en niet-resorptieve werking noemenswaardige eigenschappen van het medicament. De calciumhydroxide zal tenminste één tot drie weken ingesloten moeten worden.
Ook chloorhexidine gels zijn geschikt om in het wortelkanaal achter te laten, echter zijn deze alleen aan te raden in het geval van een revisiebehandeling omdat ze geen weefseloplossende werking hebben.
Ledermix
Ledermix, een combinatiepreparaat van een corticosteroïd en tetracycline, is goed in te zetten indien er sprake is van acute pijnklachten. Nadeel kan echter zijn dat door het corticosteroïd er sprake is van immunosuppressie waardoor de genezing van de peri-apicale laesie vertraagd of zelfs helemaal niet tot stand komt.
Chloorfenol
Het gebruik van chloorfenol wordt afgeraden wegens zijn niet-specifieke toxiciteit, weefselbeschadigende werking en mogelijk kankerverwekkende eigenschap.
Het aanbrengen van deze medicamenten kan gedaan worden middels een Lentulonaald of hier speciaal ontworpen systemen. Belangrijk is dat, alvorens de definitieve kanaalvulling wordt aangebracht, het medicament volledig verwijderd wordt middels ultrasone reiniging.
Spreker

Priv.-Doz. Dr. Tina Rödig
Abt. für Präventive Zahnmedizin, Universitätsklinik Göttingen
- 1992-1997 Studium der Zahnheilkunde an der Georg-August-Universität Göttingen
- Seit 1997 Wissenschaftliche Mitarbeiterin in der Abteilung Zahnerhaltung der Georg-August-Universität Göttingen
- 1998 Promotion
- 2005 Ernennung zur Spezialistin für Endodontie (DGZ) und Ernennung zur Oberärztin
- Seit 2005 Mitglied im wissenschaftlicher Beirat der Fachzeitschrift "Endodontie" und Leiterin der DGET-Studiengruppe (Göttingen)
- Seit 2009 Ko-Redakteurin der Fachzeitschrift "Endodontie"
- 2012 Habilitation
Bekijk deze en andere e-learing video's. Neem een (proef)abonnement op Dental E-learning.