Fluorescence Aided Cariës Excavation (FACE) – Deel 1: Achtergrond en principes (Engelstalig)
Het uitboren van cariës zou op de volgende manier moeten gebeuren: zoveel als nodig, zo weinig als mogelijk. In dit eerste deel van zijn lezing laat prof. Dr. Wolfgang Buchalla, Universiteit van Regensburg/Duitsland, zien waarom het zo moeilijk is om de boorgrens te bepalen.
Duur video: 28:18
Cariësdetector
Cariës ontstaan door de vernietiging van laagmoleculaire koolhydraten door bacteriën zoals lactobacillen en actinomyceten. De organische zuren die op die manier vrij komen, tasten het glazuur aan, waardoor cariës ontstaat.
In de dagelijkse praktijk boort de tandarts met een diamantsteentje een gat om de cariës te bereiken. Verwijdering van de zachte dentine volgt met behulp van een staalboortje. De tandarts kijkt of de overgebleven dentine ontstekingsvrij is. Aan de hand van de kleur van de dentine en de klank van de sonde bepaalt hij of het gat al diep genoeg is.
In de laatste twee decennia zijn er middelen ontwikkeld zoals de cariësdetector, die er voor moeten zorgen dat er voldoende diep, maar niet te diep wordt geboord. Geen van deze middelen wordt in de dagelijkse praktijk veel gebruikt.
FACE
Met FACE kan vastgesteld worden op welke plekken de dentine bacterieel geïnfecteerd is. Bij blootstelling aan paars licht met een golflengte van 405 nm geeft cariës een rode fluorescentie; niet-aangetaste gebieden geven een groene fluorescentie.
Idealiter is de lichtbron geïntegreerd in het contrahoekhandstuk waarbij diagnostische detectie en behandeling gecombineerd kan worden. Tot op heden is er alleen apparatuur op de markt die preoperatief als diagnostisch middel kan worden gebruikt.
Spreker
Prof. Dr. Wolfgang Buchalla
- 1987 – 1992 Studium der Zahnmedizin, Universität Heidelberg
- 1995 – 2000 wissenschaftlicher Mitarbeiter, Universität Freiburg
- 2000 – 2002 Forschungsaufenthalt, University of Indianapolis, USA
- 2002 – 2006 Oberarzt, Universität Göttingen
- 2005 Habilitation
- 2007 - 2013 Leiter des Bereichs Kariologie, Universität Zürich
- ab 10 / 2013 Direktor der Poliklinik für Zahnerhaltung und Parodontologie, Universität Regensburg